PASEN OP KALYMNOS
Wat Paasavond op Kalymnos zo bijzonder maakt is het dynamiet dat van de 2 bergtoppen naast Pothia naar beneden wordt gesmeten. Dit zorgt voor heel wat lawaai en de dieren worden helemaal gek. Ook vallen er ieder jaar wel een aantal gewonden. De bevolking knutselt veel van dit “vuurwerk” zelf ineen en het is alles behalve veilig. Een klein kerkje boven op de rots aan Pothia is getuige van een ongeval dat hier gebeurde op een Paasavond. Door het dynamiet brak daar een stuk van de berg af, viel op de stad eronder en doodde enkele inwoners.
Toch blijft het een bijzonder gebeuren en de moeite waard om minstens een keer mee te beleven. De knallen en flitsen kan je ook bewonderen van op Zia, het bergdorp van Kos.
DRINKBAAR WATER
Het eiland bezit slechts een aantal bronnen. Er is ook een geneeskrachtige warmwaterbron, zoals op Kos, de therma die zich bij het binnenvaren van Pothia aan de linkerkant van de stad bevindt.
Bij een andere bron op de weg van Pothia naar de andere kant van het eiland tapt de bevolking gratis water. Het kraantjeswater wordt ontgonnen uit zeewater en smaakt dus erg zout. Ook staan er overal op het eiland waterautomaten waar je heel goedkoop aan drinkbaar water komt.
KUNST
Doordat het eiland altijd rijk was door het zachte goud (de sponzen), had de bevolking tijd en geld om kunst te creëren. Zo staan er op het eiland verspreid allemaal beeldhouwwerken van de plaatselijke kunstenaars. Michalis Kokkinos en zijn dochter Irene hebben het eiland 43 beelden geschonken. Aan de haven van Pothia kan je ettelijke van hun werken bewonderen.
Ook zijn de meeste kerken van het eiland rijkelijk versierd.
HONING
Het eiland heeft weinig tot geen bomen, maar des te meer kruiden. Oregano en tijm groeien weelderig op de rotsen. Daardoor is ook de tijmhoning die hier op het eiland verzameld wordt van zeer goede kwaliteit en heel gezond voor de luchtwegen. Een natuurlijk antibioticum. Van het buitenland komt men naar Kalymnos om de plaatselijke honing op te kopen. Je moet er dan ook snel bij zijn want het is geen massaproductie.
BERGBEKLIMMEN OP KALYMNOS
Door het wegtanen van het sponzenduiken, begon het eiland zich meer toe te leggen op toerisme. Nog niet zo lang staat het wereldwijd bekend als één van de topbestemmingen voor bergbeklimmers. Ook Telendos, het naburige eiland is hierom heel geliefd. De zichten van bovenaf zijn dan ook niet te versmaden. De klimmers komen meestal in het voor- en naseizoen omdat het op de rotsen in de zomer erg heet kan worden. Klimspullen kan je overal huren en er duiken telkens nieuwe klimroutes op. In Oktober is er een jaarlijks terugkerend festival voor bergbeklimmers.
Dit trekt altijd heel veel fans naar het eiland.
DUIKEN
Door de geschiedenis van het sponzenduiken is Kalymnos nog steeds de bestemming bij uitstek voor duikers. Het eiland bezit ook de enige officiële duikschool van Griekenland, alsook een decompressiekamer.
Lees er meer over in deze blogpost:
https://www.doyoureadme.eu/kalymnos-het-sponzeneiland/
WANDELING: HET ITALIAANSE PAD
Als je van wandelen houdt, mag je dit pad niet overslaan. In hoogzomer zou ik er niet aan beginnen want er is nauwelijks schaduw en onderweg is er nergens eten of drinken te krijgen. Voorzie zeker genoeg water voor
onderweg.
De naam zegt het zelf al, de Italianen legden dit pad aan tijdens hun bezetting in het begin van de 20ste eeuw. Deze weg verbindt Pothia met Vathi en voorziet de wandelaar van prachtige zichten. Vergeet vooral niet goed schoeisel aan te trekken.
GROTTEN
Het rotsachtige eiland is rijk aan grotten. Deze zijn vrij te bezoeken en op eigen risico. Vergeet je zaklamp niet, want ze worden niet toeristisch uitgebaat. Sommige van deze grotten gebruikten de Grieken tijdens de Italiaanse bezetting als lesruimtes. De Italianen verboden de Grieken hun moedertaal nog te spreken en te onderrichten dus gaf men in het geheim de kinderen les in deze grotten. De grot die je bij het binnenvaren van Vathi kan bespeuren aan de rechterkant, heeft dan ook de naam DaskalIo gekregen.
De grotten bij Kefala moeten echt de moeite zijn, verschillende kamers bevatten en vol zijn van stalagmieten en stalactieten.
Ook bij Pothia bevindt zich een bekende grot met de liederlijke naam “Grot van de zeven maagden”. Deze zeven maagden zouden zich hier hebben willen verstoppen voor een stel piraten dat hen op de hielen zat. Niemand zag ze ooit nog terug.
BEREIKBAARHEID VAN KALYMNOS
Kalymnos heeft sinds de zomer van 2006 een eigen luchthaven, slechts enkel voor nationale vluchten. Het eiland is prima bereikbaar per boot. De ferry die vanuit Athene vertrekt, vaart dagelijks het eiland aan. Ook de catamaran die de eilanden van de Dodekanese verbindt, komt dagelijks voorbij. Vanuit Mastichari op Kos zijn er regelmatige bootovertochten die beide eilanden met elkaar verbinden. De laatste boot naar Kalymnos wacht normaal gezien op de laatste vlucht vanuit Athene naar Kos, ook als die vertraging heeft.
OPENBAAR VERVOER
Vlak bij de haven van Pothia ligt een buscentrale van waaruit bussen vertrekken naar zowat alle dorpjes op Kalymnos. Let wel op de uurregeling want de bus bezoekt de verst gelegen dorpjes maar heel sporadisch. De bussen rijden wel stipt voor zover mogelijk. Ze verliezen soms veel tijd door slecht geparkeerde voertuigen onderweg.
MUSEA OP KALYMNOS
Het Archeologisch Museum ligt midden in de hoofdstad aan de haven. Hier kan je veel leren over de geschiedenis van het eiland en het sponzenduiken. Bewijzen die in het museum te vinden zijn, tonen aan dat Kalymnos al sinds de steentijd bewoond werd. Het museum bemant de vroegere villa van een rijke sponzenhandelaar.
Op de weg van Pothia naar Vlychadia ligt het Kalymnische Huis, gebouwd in traditionele stijl waar je de vroegere levensstijl en gebruiken kan bewonderen.
In Vlychadia ligt een pareltje van een privaat zeemuseum, opgericht door Stavros Valsamides , die de meeste vondsten in zijn museum zelf opgedoken heeft. Hij was een duiker met hart en ziel en is tijdens het duiken gestorven, slechts een paar jaar geleden. Stavros vertelde me dat hij nog een schip had gevonden op de zeebodem met een oude Egyptische sarcofaag die hij wilde bovenhalen. Hij wachtte hiervoor op de benodigde papieren…. Hopelijk zetten zijn kleinkinderen zijn missie verder. In het museum bevinden zich erg uiteenlopende vondsten: van oude munten, amfora’s, stukken van vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog, tot bijzondere vissen, schelpen, etc. Mocht je bij de ingang van het museum niemand vinden, vraag dan even na in de taverne ernaast.
ZIEKENHUIS
Ondanks dat Kalymnos niet een erg groot eiland is, heeft het toch een goed uitgerust ziekenhuis. Het werd namelijk opgericht met het geld van één van de rijke sponzenhandelaars, Nikolas Vouvalis. Het bevindt zich net buiten Chora.
EENRICHTINGSVERKEER
Door de drukte tijdens de zomermaanden en het gebrek aan parkeergelegenheid, wordt het stuk weg dat aan Myrties en Massouri voorbijgaat, éénrichtingsverkeer. De borden worden geplaatst bij het begin van het seizoen en weggenomen bij het begin van de winter. Door de drukte en het gebrek aan plaats, kunnen de bussen zo al nauwelijks voorbij rijden. Tijdens mijn excursies moesten we dikwijls wachten tot de verdwenen chauffeur zijn auto wilde verplaatsen. Er rijden nochtans geen grote toeristenbussen op Kalymnos rond, enkel minibusjes.
Ook in Pothia zijn om dezelfde reden veel straten aangepast naar éénrichtingsverkeer.
FAUNA EN FLORA OP KALYMNOS
Je kan de berguil op Kalymnos regelmatig zien. In Griekenland is de uil een teken van wijsheid en pronkt op de stukken van 1 Euro.
De zeeschildpad caretta caretta bezocht ook frequent het eiland, Door het opkomende toerisme echter, komt dit minder en minder voor.
Door de aanwezigheid van de viskwekerijen rond het hele eiland, zie je regelmatig dolfijnen, aangetrokken door de gemakkelijke voedselbedeling.
ARCHEOLOGIE
Op de weg van Pothia naar de andere kant van het eiland (Massouri, Myrties) zie je aan de linkerkant op een bepaald moment een antieke archeologische vindplaats liggen. Deze dateert van de 4de eeuw voor Christus, de bloeiperiode van deze eilanden. Er zijn resten van een oude Dorische tempel voor Apollo.
De Romeinen die de oude goden wilden afzweren, hebben hier dan weer een christelijke kerk neergezet. Het is de de oudste basiliek van het eiland voor Christus van Jeruzalem. Daar gebouwd toen de keizer terugkeerde van Jeruzalem.
GASTRONOMIE OP KALYMNOS
Zoals elk Grieks eiland is Kalymnos trots op zijn delicatessen. En deze zijn talrijk op dit eiland.
Zeedelicatessen
Overal rond het eiland worden zee-egels geraapt. Die zijn feloranje van kleur binnenin en worden meestal gewoon rauw gegeten, zoals oesters.
Een andere zeedelicatesse zijn fouskes (een soort van oesters) die door de schelp nauwelijks van de rotsen te onderscheiden is. Deze worden ook net als oesters meestal rauw gegeten. Ze zien er onsmakelijk uit, maar schijn bedriegt! Geserveerd met olijfolie en citroen lijkt het wel of je de zee op je tong proeft.
Ze worden ook gemarineerd opgelegd in zeewater zodat ze langer bewaren en worden toegevoegd aan salades. Dit noemen ze spiliano en is veel gevraagd op de omliggende eilanden.
Xtapodokeftedes of octopusvleesballetjes staan ook op zowat elke menukaart. Octopus laat zich ook gemakkelijk vangen rond het eiland. De tentakels van de octopus worden gekookt, fijngemaakt en gemixt met kruiden, look, peterselie. Dan gerold in wat bloem om een knapperig korstje te verkrijgen bij het bakken. Besprenkel ze met citroen. Zalig!
Salade
Mirmizeli is de typische Kalymnische salade. Het is een variatie op de Choriatiki. Hiervoor gebruikt men echter een soort plaatselijk gebakken gerstbeschuit, kouloura genaamd. Dit harde beschuit maakt men zachter door het even in water te dompelen en wordt in stukjes gebroken onder de salade gehusseld. Bij deze salade wordt ook de plaatselijke roomkaas (kopanisti) gebruikt in plaats van de klassieke feta. Elke restaurant geeft zijn eigen twist aan deze salade. Ingrediënten die je vaak terugvindt, zijn: kappertjes, zeeschelpen en kruiden die op het eiland groeien zoals oregano of thrimpi (Kalymnische oregano). Door deze salade te bestellen, proef je het eiland op je bord.
Kaas
Kopanisti: elk zichzelf respecterend eiland heeft zo een eigen kaasspecialiteit. Kopanisti is een romige zachte kaas, vers gemaakt van geiten- en/of schapenmelk.
Myzithra kaas, ook gemaakt van zowel geiten- als schapenmelk heeft een andere textuur als Kopanisti. De kaas is vaster en kan niet gebruikt worden als spread. Een plak myzithra smaakt anders prima op een snee brood of bij een stuk watermeloen. De kaas kan ook gedroogd worden en daarna geraspt. Daardoor is deze kaas dikwijls de ideale toevoeging bij bolognese, een salade of op pastitio.
Dessert
Galaktoboureko wordt verkocht in de meeste zacharoplasteia (patissiers) van het eiland. Zo heeft elk zijn eigen favoriete winkel en er bestaat geen discussie over wie de beste is. Het wordt ingepakt en meegebracht op elk (familie)bezoek. Volgens de Kalymniër is het niet te betwisten: hun galaktoboureko is de beste van heel Griekenland!
Kom je graag meer te weten over dit eiland, lees dan zeker ook:
https://www.doyoureadme.eu/plaatsen-op-kalymnos/
https://www.doyoureadme.eu/bijzonderheden-op-kalymnos/
Ben je op zoek naar meer foto’s van Kalymnos, bezoek dan zeker ook de fotogalerij:
KALYMNOS FOTOGALERIJ – Do you read me?!