Gluten: de alom aanwezige schobbejakken?!

 • Berichtcategorie:Dagelijks leven / Voedsel
 • Leestijd:6 minuten gelezen
 • Laatste wijziging in bericht:31 maart 2023
Zelfgebakken brood
Zelfgebakken brood

Onverklaarbaar nam mijn omvang steeds maar toe.  Daar waar ik vroeger een tamelijk platte buik en omtrek had, kweekte ik het ene zwembandje na het andere.  Niets hielp.  Noch beweging, noch streng op mijn eten letten, ook al niet de combinatie van beiden.  Mijn buik leek constant op een volledig opgeblazen ballon – om van mijn hoofd maar te zwijgen, echter één waar de lucht met geen stokken meer uit te krijgen was.
Mijn energiepeil was gezakt beneden 0.  Mijn humeur daalde evenredig.

Dokters testten me op cholesterol, midlifecrisis, vitaminen, ….
Tot ik terug bij één van de beste artsen terecht kwam, die ik in mijn leven mocht ontmoeten. Ze raadde me aan gluten en lactose te laten om te weten te komen of het daar de oorzaak lag van mijn gezondheidsprobleem.

Interessante lectuur OVER VOEDING

Ook adviseerde ze me 2 boeken te lezen: De voedselzandloper en Homo Energeticus.  Al lijkt het vrij droge materie, de voedselzandloper was een echte oogopener die ik in één ruk heb uitgelezen.

Dus zo gezegd, zo gedaan….? Wat simpel leek, blijkt uiteindelijk een hele opgave.

Lactose vormt niet mijn grootste probleem, gluten echter des te meer.
Daar ga je dan!  Google als eerste redmiddel: wat zijn gluten?  Waar bevinden ze zich?  Maar moeilijker nog: hoe ban je ze uit je leven want die schobbejakken zitten echt overal verborgen. Vooral dat laatste lijkt een beetje op een berg beklimmen.  Je ziet de top wel, maar onderweg stuit je op vele hindernissen.
Daarbij heb ik dan al het geluk aan mijn zijde, dat vele pioniers me zijn voorgeklauterd.

Automatisch ga je minder eten, want heel veel voedingsmiddelen bevatten gluten.  Brood werd van mijn menu geschrapt.  Een korte zin maar in werkelijkheid is het geen fluitje van een cent.
België is nu eenmaal een land waar brood dagelijks dikwijls 2 keer per dag wordt genuttigd, als ontbijt en lunch.
In Griekenland wordt brood dan ook nog eens onmisbaar beschouwd bij warme maaltijden.  Een Griekse tafel waar geen brood op staat, is incompleet.

Glutenvrije recepten

Dan ga je zelf aan de slag, op zoek naar glutenvrije recepten.  Intussen ben ik er tamelijk goed in geworden.  Niet dat ik zo graag in de keuken sta maar de alternatieven zijn dun gezaaid.
De meeste bakkers bieden geen glutenvrije producten aan omdat het te veel extra werk met zich meebrengt.  Alle gebruiksvoorwerpen, inclusief de oven, moeten telkens grondig gereinigd worden want er zijn mensen die van een klein kruimeltje in shock geraken.  Daar hoor ik (nog) niet bij!  Oef!

Het gamma glutenvrije producten in de supermarkten breidt zich wel langzaamaan uit, maar die producten zijn echt duur, meestal betaal je hiervoor het dubbele als de originelen (met gluten) en zijn ze de helft minder lekker.  Raar toch dat je voor minder meer betaalt?! 🙂

Daarom spendeer ik de laatste jaren veel tijd in mijn keuken, willens nillens.
Afwisseling is nodig, dus probeer ik regelmatig een ander ontbijt te verzinnen.  Ook is het niet evident telkens een andere lunch te creëren, die ook nog handig mee te nemen is naar het werk.

Groenten versieren nu in grote hoeveelheden mijn bord.  Vlees, vis en gevogelte worden zo veel mogelijk binnen de perken gehouden.  Gelukkig is er hulp.  Sandra Bekkari verzint de lekkerste recepten en ook de creaties van Ohmypie zijn levensreddend.  Ere wie ere toekomt.

Glutenvrij gamma

Alles onder controle zou je denken?
Dan word je uitgenodigd om mee te gaan ontbijten door een vriendin.  De zaak beschikt over glutenvrije broodjes, dankbaar was mijn blijdschap.  Hoe blijer, hoe groter de teleurstelling inderdaad; het broodje was beenhard en van smaak niet te pruimen.

Wat snak ik soms naar een zalige croissant, een chocoladebroodje, een heerlijke pizza, een gewone simpele croque monsieur met smeuïg sappig witbrood!
Belgisch bier kon ik ook niet versmaden, nu drink ik het nog zelden.  Als de verleiding toch eens te groot wordt of ik me zo ongemakkelijk voel om een traktatie af te slaan, bekoop ik het nadien.

Laten we echter het doel niet uit het oog verliezen!
Mijn zwembandjes zijn zo goed als helemaal gesmolten als sneeuw voor de zon, mijn energiepeil is de hoogte in geschoten en samen met alle andere voordelen voel ik me terug o zo vrolijk.  De ballon heb ik eindelijk kunnen lekprikken.

Daar doe je het dan toch voor?!

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Inge

  Dat heb je mooi uitgelegd Astrid, de glutenproblematiek…geen gemakkelijke opgave! Maar knap hoe je ermee omgaat🙂

  1. Astrid

   Dankjewel. Veel mensen snappen het probleem niet maar ik des te meer, zeker als ik dan toch eens probeer te “zondigen”…

Laat gerust jouw bedenkingen achter