ALGEMENE INFORMATIE OVER NISYROS

Zicht op Mandraki met het klooster van Maria Spiliani
Zicht op Mandraki met het klooster van Maria Spiliani

Wat moet je zeker weten over het ecologisch beschermde Nisyros en aan welke plaatsen kan je niet voorbijgaan? Ontdek de algemene informatie over Nisyros hier!

ALGEMENE INFORMATIE OVER NISYROS

Geschilderde map van Nisyros
Geschilderde map van Nisyros

Nisyros is een van de kleinere eilandjes van de Dodecanese eilandengroep met een oppervlakte van ongeveer 43 km². Het vulkaaneiland heeft een tamelijk ronde vorm van zowat 8 km in diameter, waarvan de krater ongeveer de helft beslaat. Het hoogste punt is ongeveer 700m hoog.
Het is de enigste groene vulkaan van de Egeïsche regio en door emigratie zijn er nog geen 1000 inwoners overgebleven, waarvan de meesten in Mandraki, het havenstadje, wonen.
In de buurt van Nisyros bevinden zich ook nog 9 onderzeese kraters.

Nisyros’ rijkdom

Vroeger was Nisyros een heel rijk eiland want de zwavel die door de borrelende dampen wordt afgezet, werd afgegraven en geëxporteerd. Door het ontbreken aan toekomstperspectieven zijn de meeste inwoners echter uitgeweken naar de US en dan met name naar New York.

Wat al dadelijk opvalt bij het binnenvaren van de haven, is dat het eiland bestaat uit handmatig aangelegde terrassen. Het eiland had vroeger een heel talrijke bevolking door de rijkdom aan grondstoffen (o.a. zwavel en kruiden) waardoor het nodig was de beschikbare landbouwoppervlakte te vergroten. De aanleg van deze terrassen had ook nog een andere reden. Nisyros is een heel vruchtbaar eiland maar in de zomermaanden valt er nauwelijks regen. Als het dan al regende, moest het water ook de kans krijgen in de droge grond te dringen. Vandaar de aanleg van deze plateaus.

Nu Nisyros ecologisch beschermd is, wat onder andere inhoudt dat het verboden is chemische producten te gebruiken, wordt er nauwelijks nog aan landbouw gedaan en alles wat verbouwd wordt, is voor eigen gebruik.

PLAATSEN OP NISYROS

Ondanks de geringe oppervlakte heeft Nisyros toch nog 4 dorpjes: Mandraki en Pali liggen aan de Egeïsche Zee en hebben allebei een haven en Emborio en Nikia liggen beiden boven op de kraterrand.

MANDRAKI, DE HOOFDSTAD VAN NISYROS

Fotocollage van Mandraki, Nisyros
Fotocollage van Mandraki, Nisyros

Mandraki is een charmant havendorpje, gelegen aan de rand van het eiland, waar ook de meeste inwoners van het eiland zich bevinden. Bij elk Grieks eiland, vormt de haven het middelpunt en dat is ook hier niet anders.
De bevolking is afhankelijk van de bootverbindingen om drinkbaar water aan te leveren, levensmiddelen en ook het bezoek van de arts of tandarts, die zich niet op het eiland zelf bevinden.

Wandel je vanuit de haven het stadje in, vind je aan je rechterkant een gedenksteen van één van de Nisyrioten die omgekomen is bij de val van de Twin Towers in New York. Het grootste deel van de vroegere bevolking van Nisyros emmigreerde namelijk naar Astoria, de Griekse wijk van de gekende stad.
Hier heb je een onbelemmerd zicht op het buureiland Giali.
Er is een klein schooltje aanwezig maar studenten die verder willen leren, zullen dit toch elders moeten doen. Daarom verdwijnt ook veel van de jeugd van het eiland en keren de meesten enkel terug om hun vakantie bij de familie door te brengen.
Ook hier leven de meeste mensen van het toerisme en dat blijkt uit de vele gezellige restaurants en tavernes die je hier kan terugvinden.

Platia ililiomeni

Eén van de charmantste plaatsjes van het eiland is het pleintje met de 2 gigantische ficusbomen. De mooie kiezelmozaïek maakt het helemaal af. Het pleintje wordt in het Grieks “platia ilikiomeni” genoemd, wat letterlijk betekent: het pleintje voor de bejaarden.
Het is een oase van rust als alle dagjestoeristen zijn verdwenen en je kan hier uren genieten van het gastronomische leven.

De straten van Mandraki vormen een klein labyrint met extreem smalle straatjes, vroeger zo gebouwd om de piraten die regelmatig de eilanden plunderden, weerstand te kunnen bieden. Overal in het centrum zie je nog stukken antieke stadsmuur, verwerkt in gebouwen.

Klooster Maria Spiliani

Fotocollage van het klooster Maria Spiliani
Fotocollage van het klooster Maria Spiliani

Boven aan het stadje, prijkt het klooster voor Maria Spiliani (Maria van de grot). De naam verklaart zichzelf. Het klooster is op een grot gebouwd. Ook hier vertelt men de legende over het ontstaan van dit klooster.
Mandraki heeft ook een kerkje onderaan de rots, de kerk voor de heilige Maria van de rivier. Vroeger zou er vlakbij een stroom water gelopen hebben. In deze kerk bevond zich een icoontje van moeder Maria dat altijd heel veel bezoekers trok en voor veel mirakels zou zorgen.

Legende over de icoon van Maria Spiliani

In de veertiende eeuw na Christus echter, verdween dit icoon uit het kerkje en ondanks dat alle inwoners mee hielpen zoeken, kwam het niet boven water. Men ging er van uit dat piraten het uit de kerk hadden weggeroofd.
Tot op een nacht één van de vissers een lichtje zag branden in de grot boven aan het dorp. In die tijd was er echter nog geen elektriciteit. De volgende dag ging de visser op ontdekking uit en hij vond de geliefde icoon in die grot.
Met veel vreugde werd de icoon terug in de kerk gelegd.
Maar het icoontje verdween opnieuw en werd ook weer teruggevonden in
die grot.
Na ettelijke keren besefte de bevolking dat dit icoon zich meer thuis voelde in de grot. Een grot is echter geen plaats voor een icoon, dus bouwde men een kerk rond de grot. Rond deze kerk werd dan het klooster gebouwd.

Dit icoon trekt nog steeds veel bezoekers, waarbij heel veel vrouwen die graag in verwachting willen raken. Ook op vijftien augustus, de feestdag voor moeder Maria, loopt het eiland vol, de kerk wordt versierd en er wordt enkele dagen gevierd.
Wil je het klooster bezoeken, moet je 129 treden trotseren maar het uitzicht op Mandraki boven, loont de moeite!

Archeologie in Mandraki

In Mandraki bevindt zich ook een archeologisch museum waar je onder andere oude munten kunt terugvinden met de afbeelding van hun beschermgod, Poseidon, die Nisyros geschapen heeft volgens de mythologie.

Naast het klooster vind je nog de overblijfselen van de burcht van de Johannieterridders, die net zoals de meeste andere eilanden van de Dodecanese groep ook Nisyros bezetten.

Een klein eindje verder ook op diezelfde heuvelrug, bevindt zich de antieke acropolis van de vierde eeuw voor Christus, de bloeiperiode van deze eilanden. Die bestaat uit gigantische stenen die zonder cement in elkaar werden gepast en nog steeds deels overeind staat ondanks de vele aardbevingen.

Fotocollage Mandraki, Nisyros
Fotocollage Mandraki, Nisyros

Op de talrijke en prachtige kiezelmozaïeken in Mandraki zal je dikwijls dolfijnen zien prijken, net als de drietand van Poseidon, de vroegere beschermgod van het eiland.

Porfiris

Porfiris is het grootste hotel van het eiland en bevindt zich midden in Mandraki. Het woord Porfiris komt van een antieke Griekse naam voor purper, de dure kleurstof die men verkreeg uit purperslakken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Purper_(verfstof)
Dit zou ook de vroegere naam van het eiland zijn geweest.

PALI

Pali ligt beneden aan de zee en heeft een klein jachthaventje met een natuurlijke bescherming. Daar kunnen boten ook aanleggen bij te veel wind in Mandraki. Dit dorpje telt nog ongeveer een 140 inwoners. Dit was vroeger de belangrijkste haven van Nisyros omdat vroeger de houten kaikis zandstranden nodig hadden om aan te leggen en de enige zandstranden van het eiland bevinden zich aan deze kant.

Warmwaterbron

In het grootste gebouw van het eiland net naast de kern van Pali waren vroeger badhuizen omwille van de geneeskrachtige werking van de vulkanische warmwaterbron. Pantelis, een arts die zelf aan psoriasis leed, stichtte deze badhuizen aan het einde van de 19de eeuw. Hij had vernomen dat de warmwaterbron uitstekend was voor het genezen van huidziektes en hij begon met de bouw van de faciliteiten. Zo werden er met de jaren stukken bij aangebouwd omdat ook de Griekse ziekteverzekering dit vroeger kon voorschrijven als kuur voor de behandeling van o.a. reuma, artritis en huidaandoeningen. Tijdens de wereldoorlog werd het echter verlaten en nooit opnieuw in gebruik genomen.

EMBORIO

Emborio is een plaatsnaam die je veel zult tegenkomen in Griekenland en betekent letterlijk “commercieel centrum”. Het was dan ook de vroegere hoofdstad van het eiland.
Het dorpje telt nauwelijks nog 15 inwoners aangezien veel huisjes instortten door een hevige aardbeving in 1933.
Er bevindt zich wel een natuurlijke sauna door de stomende dampen van de vulkaan.

NIKIA

Nikia bevindt zich ook op de kraterrand net zoals Emborio en werd vroeger PantaNikia genoemd, naar de Griekse godin van de overwinning, Nike en Pantanikia betekent “altijd overwinning”. Dit omdat Nikia het enige dorp van Nisyros is dat de piraten nooit konden veroveren.

Fotocollage van Nikia, Nisyros
Fotocollage van Nikia, Nisyros

Het dorpje telt nu ongeveer een 140 inwoners en biedt een geweldig uitzicht op de krater. Het pleintje in Nikia is helemaal aangelegd in kiezelmozaïek. Het dorpje is een trekpleister voor toeristen en bezit het enige vulkanologische museum van Griekenland. Je kan er prachtige panoramafoto’s van de caldera maken.

Het kerkje Eisodia tis Theotokou dat op het pleintje neerkijkt, is ook een bezoek waard. Binnenin vind je overal marmer, vroeger aangevoerd vanuit Constantinopel (= Istanbul), het vroeger bolwerk van de Grieks orthodoxe kerk.

Enkele tavernes bieden een dessert aan Ifestio genaamd, wat vulkaan betekent. 🙂
Aan jou om dit te testen.

Lees meer over Nisyros in deze blogposts:
https://www.doyoureadme.eu/bijzonderheden-op-nisyros/
https://www.doyoureadme.eu/nisyros-de-slapende-vulkaan/

Voor meer foto’s kan je terecht op:
https://www.doyoureadme.eu/photo-galleries/

Feel free to leave a reply