ASTYPALEA

ALGEMENE INFORMATIE OVER ASTYPALEA 

TAFELKLEED MET MAP VAN ASTYPALEA

Astypalea, oftewel de vlinder van de Egeïsche Zee, is een charmant eilandje dat aan de rand van de Dodekanese eilandengroep ligt. Het combineert het beste van deze eilanden met de alom bekende Cycladen look. 

Kijk je even op Google Maps, dan weet je meteen waarom het vlindereiland genoemd wordt: de vorm van het eiland lijkt op 2 grote vleugels, in het midden bij elkaar gehouden door een smal lijfje. 

Bij heel helder weer kan je het als buureiland van Kos, van bij Kefalos in de verte zien liggen. 

Het kleine eiland heeft een totale oppervlakte van net geen 100 km² (97 km²) en er leven ongeveer 1100 mensen permanent. 

De meeste inwoners wonen in of rond de hoofdstad Chora, die je niet kan missen als je op Astypalea verblijft. Als een koningin op haar troon, ligt deze stad te pronken op de top van een berg, met als parel op de kroon, de prachtige Venetiaanse burcht die het hele eiland lijkt te overzien. 

Kom je aan op Astypalea dan merk je meteen het grote verschil met de andere Dodekanese eilanden. Er is weinig begroeiing en de kale heuvelruggen doen de typische witte Cycladen huisjes des te meer opvallen. 
Bergachtig, met weinig vlakke stukken, betekent ook kleine strandjes en geen uitgestrekte lange zandstranden. 

Het hoogste punt van Astypalea bij Vardi is net geen 500 meter hoog en noemt, hoe kan het ook anders, Profitis Ilias.  

Ga je op wandel op Astypalea, maak je borst dan maar nat. Steile hellingen en adembenemende zichten maken het de moeite waard. Het is rustig op de baan aangezien het eiland niet overspoeld wordt door toeristen. Neem voldoende water mee want schaduw is er weinig. 

Hier ontmoet je nog het authentieke Griekenland: geitjes (en locals) staren je nieuwsgierig aan onderweg, de begroeiing taai en stekelig. 
Op Astypalea geen gigantische hotels of massatoerisme, het eiland houdt stevig vast aan zijn Griekse identiteit. 

Astypalea is bovendien uitgeroepen tot het eerste groene en slimme eiland van het Middellands Zeegebied en dienst als rolvoorbeeld voor elektromobiliteit en autonomie op het gebied van energie. 

BEREIKBAARHEID VAN ASTYPALEA

BUSSTOP VAN DE ASTYBUS

Astypalea heeft een kleine luchthaven, vlakbij Analipsi in het lijfje van de vlinder, die geen internationale vluchten ontvangt. Je kan er vluchten boeken naar enkele nabij gelegen eilanden, zoals Kos, wat grotere eilanden, als Kreta, en natuurlijk naar Athene. 

Een andere handige manier om het eiland te bezoeken is per ferry. De lijnboten komen aan, bijna in het midden van de drukbevolktste vleugel van het eiland, bij Pera Gialos, het kleine haventje. 


EXCURSIES OP ASTYPALEA

Georganiseerde excursies ga je op Astypalea niet vinden. Maar dat hoeft geen probleem te vormen. Huur een auto of laat je vervoeren door een soort “busje” dat alle plaatsen van Astypalea met elkaar verbindt. Die elektrische auto’s of de astybus boek je gemakkelijk door een app op je telefoon te downloaden. Er zijn geen bustijden beschikbaar, de auto’s komen enkel op aanvraag. 

Vanzelfsprekend kan je ook steeds een taxi bestellen. 

WAT TE DOEN OP ASTYPALEA?

Astypalea is beslist geen party eiland zoals Kos, maar eerder ideaal voor mensen die van de rust van het authentieke Griekenland houden. Top gastronomie, lokale specialiteiten, verleidelijke tavernes bij het water, charmante restaurantjes in Chora en gewoonweg genieten van de zee, de zon en de prachtige sterrenhemel ‘s nachts bij een heerlijke cocktail, een glaasje wijn of het lokale bier “8 mills”

Ben je avontuurlijker aangelegd en ga je graag op ontdekking uit, dan verken je het eiland te voet. Veel wegen zijn niet geasfalteerd en dus ideaal voor wandelaars

Breng een bezoek aan de grot van Negrou en indien je van bergbeklimmen houdt, biedt Astypalea ook enkele klimmogelijkheden

PLAATSEN OP ASTYPALEA

Astypalea had tot in de 19de eeuw slechts een klein bevolkt deel dat zich helemaal in en rond Chora situeerde. Met de komst van de toeristen, bewoog de plaatselijke bevolking zich ook richting stranden. 

CHORA

De 8 windmolens van Chora op een rij

Chora is een plaatsnaam die je op bijna alle Griekse eilanden terugvindt. Hier de hoofdstad van Astypalea, waar de meeste inwoners verblijven. Veel van die locals verdwijnen uit de hitte van deze kleine stad tijdens de zomermaanden om te genieten van de verfrissing van de zee in de paar stranddorpen. 
Om de doordringende kou van de luchtvochtigheid te ontlopen, trekken ze terug naar Chora tijdens de wintermaanden. 

Bij de ingang van Chora zie je meteen de 8 opvallende windmolens die je op alle toeristische foto’s terugvindt. De witte molens met hun opvallende rode daken steken mooi af tegen de helblauwe lucht. Vroeger gebruikt om te malen, zijn van de fraai gerestaureerde windmolens nu enkele in gebruik als toeristische info kiosk en als plaatselijke bibliotheek. 

Op het pleintje bij de molens laat je ook je auto of bus achter want van daaruit kan je enkel te voet verder. Aangezien het stadje op de punt van de berg ligt, zijn de kleine, smalle straatjes doorspekt van trappen en niet echt geschikt voor mensen die niet goed te been zijn. Achter elk hoekje laat het tafereel je weer verrassen. De witte huisjes met blauwe of groene deurtjes en luikjes een waar genot voor het oog. De bougainvillea brengt meer kleur aan in het geheel. Je camera werkt non-stop. 

De Venetiaanse burcht met haar zwarte stenen steekt fel af tegen de helwitte huisjes van Chora

De Venetiaanse burcht, gebouwd door John Querini, ligt helemaal bovenaan Chora. Deze burcht diende als bescherming tegen piraten en andere vijanden. 
De burcht die gebouwd is met de typische zwarte stenen uit de bodem van Astypalea contrasteert fel tegen de helwitte huisjes in Cycladen stijl. 

De enige, enge, smalle ingang van de burcht

Deze burcht heeft slechts 1 ingang die je bereikt na een hele klim door het stadje Chora. Het uitzicht van in de burcht is onbeschrijflijk mooi. Het is onmiddellijk duidelijk waarom het kasteel op die plaats gebouwd werd. Op de plaats waar ooit een Byzantijnse Akropolis stond, werd de Venetiaanse burcht gebouwd op die grondvesten en biedt je zo een zicht op het grootste stuk van het eiland en de omliggende buureilanden. 

In de burcht bezoek je de pittoreske kerkjes van Agios Giorgios en Panagia tou Kastrou (Moeder Maria van het kasteel) en geniet je vanuit elke raamopening van een ander, even onweerstaanbaar, zicht op de stad en de rest van het eiland. Ik bezocht de burcht in het heetst van de dag, wat me veel bloed, zweet en tranen kostte, maar ik had ze wel helemaal voor mij alleen. 😀 

Het uitzicht van de burcht over de kerk van Panagia Portaitissa (Bewaakster van de ingang) is één van de mooiste van het eiland. Deze kerk trekt enorm veel bezoekers op haar feestdag, 15 augustus. De zilveren koepel blinkt in de zon en de klokkentoren is echt indrukwekkend. 

Chora biedt enkele leuke winkeltjes en vooral heel aantrekkelijke, gezellige restaurantjes, tavernes en bars. Wil je zeker zijn dat je alles open vindt, kom dan niet tijdens de Griekse siësta. 

  • Zicht op Pera Gialos van Chora
  • De befaamde 8 windmolens bij de ingang van Chora, Astypalea
  • Het gemeentehuis van Chora
  • Wit en blauw, de zo typische Griekse kleuren van de Cycladen, vind je in Chora overal terug

LIVADIA

Livadia is een klein dorpje aan één van de mooiste en grootste stranden van het eiland. Het is de groenste strook van het hele eiland, waarschijnlijk omdat de dam met het drinkwaterbekken van Astypalea zich hier vlakbij bevindt. 

Livadia is gezellig, uitnodigend en gastvrij. De vruchtbare vallei voelt zich steeds bekeken door de Venetiaanse burcht bovenaan Chora, die vooral ‘s avonds voor een heel pittoresk zicht zorgt. 

Livadia biedt wijngaarden, citrusbomen, olijfbomen en veel prachtige bloemen! 

Je vindt er een kleine supermarkt (die zelfs levert op vraag) en talrijke prima restaurants waar je van de plaatselijke specialiteiten kan genieten. 

  • Zonsondergang op de Venetiaanse burcht van Chora, Astypalea

FRAGMA

Net buiten Livadia ligt het waterbekken achter de dam, Fragma genaamd. Het is gemakkelijk te voet te bereiken en echt een pareltje. Met goede wandelschoenen aan en gezelschap voor de zekerheid, kan je rond het hele meer wandelen. De rust dringt echt tot je door en je laat je met je picknick neervlijen bij het water. Ik had enkel gezelschap van libellen in alle kleuren, schaapjes, eenden en vissen in het meer.  

PERA GIALOS

Pera Gialos is naast Chora de meest toeristische plaats op Astypalea. De meeste ferry’s komen in de haven daar aan en je vlijt je neer in een van de talrijke taverna’s of bars met zeezicht. Vlakbij bevindt zich ook het archeologische museum van het eiland. 

Pera Gialos gezien vanuit de burcht
Pera Gialos gezien vanuit de burcht

De vissersbootjes in de haven vormen een authentiek Grieks decor voor de aanleggende boten. Na een steile klim van ongeveer 1 km, kom je bovenaan bij Chora uit. 

VATHI

Bij Vathi lijkt het zeewater het land te willen inpalmen en de diepgaande zeetong lijkt hier meer op een meer dan op de Egeïsche Zee. 

Dit kleine vissershaventje heeft zo goed als geen inwoners, maar biedt wel enkele traditionele bars en taverna’s. Door de inlandse ligging is het de ideale aanlegplaats voor boten tijdens stormweer. 

Heb je goede wandelschoenen aan en ben je goed voorbereid, dan kan je de 2 grotten in de buurt van Vathi bezoeken. Ze zijn via land slechts bereikbaar via wandelpaden. Zowel de Grot van de Draak als de Grot van Negro bieden adembenemende zichten op prachtige stalactieten en stalagmieten. 

ANALIPSI OF MALTEZANA

Analipsi ligt ongeveer in het midden van het eiland en dus in het lijfje van de vlinder. Het ligt daarmee het dichtst bij de kleine luchthaven. Hier bezoek je de kapel voor de heilige Barbara, gebouwd op de plaats waar ooit een oude tempel voor Artemis stond. De prachtige mozaïeken van de 3de eeuw na Christus betoveren alle bezoekers. 

Het strand van Analipsi of Maltezana is één van de aantrekkelijkste van het eiland. Het plaatsje wordt ook Maltezana genoemd naar de Maltese piraten die het vroeger als uitvalsbasis gebruikte voor hun plundertochten. 

Het is het meest toeristische plaatsje op het eiland en dient als uitvalsbasis om de tegenoverliggende buureilandjes een bezoekje te brengen. 

STRANDEN OP ASTYPALEA

Bergachtig als het eiland is, kan je je voorstellen dat Astypalea geen lange, uitgestrekte, witte stranden heeft. De meeste strandjes zijn erg kiezelachtig. Het meest bekende strand is Livadia, op ongeveer 2 km van Chora, waar je zonnebedden en parasols ter beschikking hebt en waar je je kan neervlijen in een van de aanlokkelijke taverna’s bij het water. Het strand biedt je meteen een onvergetelijk zicht op Chora, met het kasteel dat een oogje in het zeil houdt. 

De typische kleine strandjes van Astypalea

Andere strandjes zijn klein, vaak moeilijk te bereiken en sommigen zelfs enkel per boot. 

BIJZONDERHEDEN VAN ASTYPALEA 

ASTYPALEA: MILIEUBEWUST EILAND

Astypalea probeert milieubewuste keuzes te maken wanneer het op vervoer aankomt. Door een app te downloaden kan je ervoor opteren zelf te rijden via het onderdeel Astygo. Laat je je liever rijden dan kies je voor Astybus. Alle vervoer is elektrisch. Via de app kom je precies te weten hoe lang je nog op de taxibus moet wachten. Boek je voor meerdere personen tegelijkertijd, dan zullen er meerdere auto’s komen opdagen. 

Laadpalen voor elektrisch vervoer bij Livadia

Je zult dus regelmatig laadpalen zien staan op Astypalea, iets wat ik op andere eilanden nog niet ben tegengekomen. 

Via deze website kan je de Astymove app downloaden

ROOKVRIJ ASTYPALEA

En hierbij een initiatief waar ik volledig kan achterstaan: rookvrij Astypalea! Geen sigarettenpeuken op de stranden: daar kan je in Griekenland enkel van dromen!  

LOKALE SPECIALITEITEN VAN ASTYPALEA

De keuken van Astypalea biedt nog heel wat traditionele gerechten. Zo hebben ze heel wat huisgemaakte kazen (kopanisti, chloro, mizithra en anthotiro), sommigen echt helemaal mijn ding. Eén ervan kreeg ik echter niet binnen, maar da’s persoonlijke smaak. Heel zurig en hard, de kopanisti, kon me niet bekoren. 

De gevulde courgettebloemen waren heerlijk en de rijstschotel met octopus en melamine was beslist voor herhaling vatbaar! 

De honing van Astypalea is de moeite waard. Veel van het lokale gebak maakt daar ook dankbaar gebruik van. 

Zo wordt in veel gerechten saffraan verwerkt, geteeld op het eiland. Een lokaal gebak is de kitrinokouloura (= de gele kouloura) die hun specifieke kleur verkrijgen door saffraan in het deeg te verwerken. 

Astypalea heeft zelfs een eigen blond bier dat ik als echt Belg zeker wist te appreciëren. Het is genoemd naar de 8 prominente windmolens die aan de rand van Chora staan en de meeste foto’s opsieren. 

HET KINDERKERKHOF VAN ASTYPALEA

Eén van de opmerkelijkste vondsten op het eiland is ‘s werelds enige kinderkerkhof. Deze lugubere ontdekking bevindt zich vlak bij Chora, een gebied Kylintra genaamd. Het kerkhof zou dateren van rond 750 BC en de theorieën hierover gaan verschillende kanten uit. 

Volgens sommige historici zouden er vroeger op het eiland kinderen geofferd zijn om de goden tevreden te houden. 

WAT ONTHOUD JE OVER ASTYPALEA?

De vlinder van de Egeïsche Zee is een paradijs voor wandelaars die wel van een steile klim houden. Veel kleine strandjes en de prachtige grotten zijn slechts te voet bereikbaar, of per boot via het water. 
Hoewel het tot de Dodekanese eilandgroep behoort, ademt het een echte Cycladensfeer uit. 

Het Venetiaanse kasteel overheerst het hele eiland en het hoofdstadje Chora met de 8 windmolens die je welkom heten, doet je camera onophoudelijk werken! 
Geniet van het authentiek Griekenland, de rust en de lokale gastronomie en je beleeft een fantastische tijd. 

Heb je van dit artikel over Astypalea genoten? Deel het dan gerust op sociale media:

Laat gerust jouw bedenkingen achter