BIJZONDERHEDEN OP KOS

ZICHT OP HET POLITIEBUREAU VAN KOS STAD IN ITALIAANSE STIJL
Zicht op het politiebureau van Kos stad in Italiaanse stijl

Wat maakt Kos zo bijzonder? Wat is handig om te weten voor je vertrekt? Welke souvenirs neem je mee naar huis? Kom het hier te weten.

Fietsen op Kos

FIETSPADEN IN KOS STAD
Fietspaden in Kos stad

Als enige eiland van Griekenland is Kos een echt fietseiland.  Dat wil zeggen dat er in de stad fietspaden zijn aangelegd, wat op zich ook al heel bijzonder is in Griekenland.  Door de vele Nederlandse toeristen en het feit dat het eiland zo vlak is in de omgeving van Kos stad, kwam fietsen in trek.  Overal kan je fietsen huren, allerlei modellen, al dan niet elektrisch. De aanleg van de fietspaden door de jaren heen, heeft het uitzicht en de structuur van Kos stad enorm veranderd. Om plaats te maken voor de fietsers werden veel straten omgetoverd tot éénrichtingsverkeer.


Honing

Op Kos produceren de bijen geneeskrachtige tijmhoning. Zeker te gebruiken bij keelpijn!  Tijm is een kruid dat overal op Kos bloeit en een weldadige werking heeft op de luchtwegen.

Wijn VAN KOS

De wijngaarden van Kos proberen hun wijnen terug naambekendheid te geven op de wereldkaart.  Ze waren steeds wijd en zijd bekend. Maar de komst van het massatoerisme duwde de wijnbouw net als de rest van de landbouw wat in de vergeethoek. En net door de komst van het toerisme en de mogelijkheid de wijnboeren te bezoeken, worden de plaatselijke wijnen terug geapprecieerd. Ook in de meeste restaurants en tavernes kan je deze wijnen bestellen. Kos produceert echter geen Retsina.

Kanelada

Kanelada is een typisch souvenir om mee te nemen naar huis. Het wordt gewoonlijk plaatselijk gemaakt en bestaat uit: water, kanela = kaneel en suiker. Deze ingrediënten worden ingekookt tot er een siroop ontstaat. Je gebruikt het als een soort grenadine, dat wil zeggen dat je ongeveer één derde kanelada toevoegt aan twee derden water. Dit naar smaak. Je kan altijd ijsblokjes toevoegen en zo heb je een verfrissende drank voor de zomermaanden. Kaneel heeft tal van geneeskrachtige werkingen, het zou dus een super gezond drankje zijn, ware het niet dat er zoveel suiker aan toegevoegd werd.

Taxi

Kos heeft een taxicentrale, wat heel handig is want je belt één nummer en de dichtstbijzijnde beschikbare taxi wordt jouw kant uit gestuurd.  Ook zijn er op verscheidene plaatsen op het eiland taxistandplaatsen waar je telkens een taxi kunt vinden. Bij bootaankomsten in de haven, staan er ook telkens taxi’s te wachten om passagiers naar hun hotel of huis te brengen. Net zoals bij de luchthaven vanzelfsprekend.

Hippocrates luchthaven Kos

De luchthaven van Kos werd pas volledig uitgebreid en vernieuwd.  Het was ook hoog nodig.  Kos is zowat de meest aangevlogen luchthaven van de Griekse eilanden in de zomer, waar vluchten van allerlei nationaliteiten landen.  Tijdens de lange zomerperiode wordt Kos zowaar minstens 3 keer in de week rechtstreeks aangevlogen vanop Brussel.

Wegen

LEGGEN VAN NIEUWE ASFALT
Nieuwe asfaltlaag op de weg in Lambi, Kos

Sommige wegen op Kos zijn in erbarmelijke staat.  De hevige regenval in de winters spoelt telkens veel asfalt mee weg.  Het zoute zeewater helpt ook een handje mee aan de erosie van de wegen.  De bewegwijzering is prima en in 2 alfabetten beschikbaar.  Het eiland is zo klein dat je echt helemaal niet verloren kunt rijden.  (52 km lang en 12 km breed)


Openbaar vervoer op Kos

Kos beschikt over 2 busverzamelplaatsen. De ene busstelplaats bevindt zich aan de haven, naast de zee. Deze bussen rijden naar de plaatsen het dichtst in de buurt van Kos stad: Therma, Psalidi, Lambi, ….
De tweede stelplaats bevindt zich meer in het midden van de stad, niet ver van het postkantoor, en deze halte verbindt de stad met de verder gelegen “dorpen” zoals Zia, Kefalos, Mastichari, de luchthaven, Kardamena,…

Wil je Kos graag bezoeken, lees dan ook:
https://www.doyoureadme.eu/top-excursies-kos/
https://www.doyoureadme.eu/top-van-niet-te-missen-op-kos/

Een uitgebreide fotogalerij van Kos vind je hier:
KOS FOTOGALERIJ – Do you read me?!

Laat gerust jouw bedenkingen achter