Mijn persoonlijke top van “niet te missen” op Kos

Kos stad van bovenaf
Kos stad van bovenaf

Vanzelfsprekend verandert je mening over een plaats als je er gaat werken en leven.  Mijn indrukken over Kos zijn nu heel anders dan toen ik er voor de allereerste keer landde, intussen al 16 jaar geleden, voor een deugddoende vakantie.  Ik ben ouder geworden – stiekem hoop ik toch ook een beetje wijzer 😉 – dus heb ik veel ervaring en tijd gehad om over dit lijstje na te denken.
Natuurlijk verwacht iedereen wat anders van zijn vakantie, dat spreekt voor zich.  Hoewel Kos een klein eiland is, biedt het toch voor iedereen wat wils!  Mooie stranden, onvergetelijke excursies, rustgevende natuur, van luierik tot sportieveling, iedereen vindt op Kos wel zijn gading.
Maar wat je volgens mij absoluut niet mag missen tijdens je vakantie op dit mooie Griekse eiland zijn de volgende belevenissen:


Een bezoek aan Kos stad

KOS HAVEN TIJDENS ZONSONDERGANG
Kos haven

Om het even waar je hotel gesitueerd is, Kos stad verlokt elke bezoeker.  Niet te groot, doorspikkeld van restaurantjes en cafeetjes, opgefleurd door prachtige bloemen en bomen, pronkt deze stad met haar pittoreske vissershaventje.
Verdwaal in de straatjes of laat je map je leiden, vanzelf kom je terecht bij tal van archeologische sites, die de stad rijk is, waar je zomaar doorheen flaneert, waarbij ook het odeon aan de uiterste rand van deze kleine stad dat nog steeds regelmatig dienst doet.
Het oude stadsgedeelte bestaat enkel uit een paar straatjes, maar als je daar geen leuke souvenirs vindt, stop dan maar met zoeken.
Tijdens de zomermaanden kan ik ook de openluchtcinema aanbevelen, waar je onder de maan en de sterren een filmpje kan meepikken.  Ook al versta je er misschien helemaal niets van, de ervaring is al een belevenis op zich.


Oromedon te Zia tijdens zonsondergang

RESTAURANT OROMEDON
Restaurant Oromedon

Zia is op zich al een dorpje dat je tijdens je bezoek op Kos niet links mag laten liggen, maar de ervaring wordt nog des te authentieker als je tijdens één van de onbeschrijflijke zonsondergangen kan plaatsnemen bij Oromedon.  Vergeet niet te reserveren (of laat je hotelreceptie dit doen) want het restaurant kent intussen fans over de hele wereld en iedereen vereert de plaats graag met een bezoek.
Ga voor een lokale specialiteit en bestel hierbij een van de bijzondere wijnen van Kos eiland: je proeft de zon in je glas.
Enkel om dit te herbeleven, zou je zo je ticket terug annuleren!

Zonsondergang te Zia

Museum in Kos stad: Casa Romana

CASA ROMANA
Fotocollage van Casa Romana te Kos stad

Zelf loop ik meestal met een grote boog rond vele musea heen.  Dit museum in Kos stad echter heeft een plekje op mijn lijstje bemachtigd.  Het is jaren gesloten geweest voor renovatie en uiteindelijk wekte het mijn nieuwsgierigheid en lokte het me binnen.
Meer uitleg is niet vereist en voor de toegangsprijs moet je het zeker niet laten.


Paleo Pili of Oud Pili

PALEIO PILI TAVERNA
Taverne te Paleo Pili met een fantastisch uitzicht

Boven op de bergrug, niet ver van Pili, prijkt het door cholera verlaten bergdorpje Paleo Pili.  De auto parkeer je een stuk onder het verlaten dorp dus deze locatie is niet aan te raden voor mensen die moeilijk te been zijn.
Verder klim je al wandelend de berg verder op, terwijl onderweg de prachtige zichten je de adem benemen – laten we het daar alleszins maar op houden…. 🙂
Je kan opteren de oude burcht te vereren met je visite, dat vergt nog een extra inspanning.  Of je zet je neer voor een natje en een droogje bij de taverne bovenaan.
Mochten uitzonderlijk genoeg de Griekse meze je niet bekoren, dan maakt het uitzicht alles meer dan goed!


De thermae (heetwaterbronnen) by night

Warmwaterbronnen (Therma)
Warmwaterbronnen (Therma)

Passeer langs Psalidi, volg de weg tot waar hij bijna doodloopt richting Kardamena, laat je vervoer achter bovenaan bij het aanwijzingsbordje en daal te voet verder af.
Aangezien deze uitstap het indrukwekkendst is “by night” en er geen verlichting ter plaatse is, voorzie je je best van een zaklantaarn (of telefoon met spotlicht).
Leg je kleding te rusten en stap voorzichtig in dit verwarmde natuurlijke zwembadje.  Voor je het weet, wil je er niet meer uit!

De vulkanische oorsprong van de bron, zorgt ervoor dat er ook verdunde zwavel zich mengt met het zeewater want de bron mondt uit in zee.
Hoe dichter bij de bron, hoe heter het water.
Vergeet zeker niet je juwelen uit te doen, want vooral zilver laat zich niet van zijn beste kant zien als het in aanraking komt met zwavel.
De zwavel maakt je huid weer jong en de warmte is weldadig voor mensen met pijnklachten.
Ben je zo gezond als een vis, geniet dan gewoon van deze weldaad, geschonken door moeder natuur en tuur vooral naar de hemel waar de maan en de sterren zullen flonkeren als nooit tevoren, ver van alle lichtpollutie!
Dit blijft voor mij de plek waar ik voor de allereerste keer in mijn leven de Melkweg kon ontwaren!


Zoutmeer te Tigaki

Flamingo's in het zoutmeer te Tigaki
Flamingo’s in het zoutmeer te Tigaki

Vroeger gebruikt om zout te ontginnen, nu een paradijs voor vogels, trekt dit kleine meer wel meer aan dan Flamingo’s tijdens de koudere maanden.  Indien u zich gelukkig mag prijzen, spot u er misschien nog wel een aantal ook tijdens de zomermaanden.  Want Kos is niet enkel populair bij toeristen.
Flamingo’s doen Kos aan om te overwinteren, door gebrek aan garnalen in hun dieet, veranderen ze echter langzaamaan van kleur.
Het zoutmeer werkt als een gigantische spiegel bij zonsondergang en dit resulteert in prachtige foto’s.
Verschiet niet, want je zou zowaar per ongeluk een ander vogeltje kunnen trekken, het naaktstrand is immers vlakbij! 🙂

Lees je graag meer over Kos, bekijk dan ook:
https://www.doyoureadme.eu/bijzonderheden-op-kos/
en
https://www.doyoureadme.eu/top-excursies-kos/

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Yvonne Sjair

    Astrid, geweldige site met geweldige tips voor de mensen die Kos bezoeken. 👍Toppie

    1. Astrid

      Dankjewel! 🙂 Er is al een artikeltje over Rhodos ook in de maak!

Laat gerust jouw bedenkingen achter