TOP EXCURSIES KOS

UITZICHT OP DE BUUREILANDEN VAN KOS VAN OP ZIA
Zicht vanuit Zia op de 3 buureilanden van Kos: Kalymnos, Plati en Pserimos

Zoveel mensen, zoveel meningen en dat is een waar gezegde.  Iedereen heeft een eigen voorkeur en beslist anders over waaraan een “perfecte” excursie moet voldoen.
Verder vind ik ook elke excursie nog totaal anders of je ze in het hoogseizoen (juli en augustus) wil plannen of in het laagseizoen.
Aangezien ik zelf verschillende zomers excursiegids ben geweest op Kos, spreek ik daarbij zeker uit ondervinding.  De meeste uitstappen zijn gewoon aangenamer in het laagseizoen, als de boten en/of bussen niet stampvol zitten.
Als je goedkoper gesteld wil zijn, boek dan geen excursies bij je touroperator.  Overal zijn plaatselijke kantoortjes te vinden, die ze aanbieden aan gunstigere tarieven en die je meestal ook gewoon met de bus komen ophalen aan je hotel.
Indien de uitleg van de gids je interesseert, vraag dan wel even na in welke taal ze begeleid worden.  Persoonlijk vind ik dit vooral belangrijk voor Kos eilandtoer en Nisyros.  Bij deze excursies wordt er heel wat informatie verschaft over de desbetreffende eilanden.

3-eilanden cruise

FOTOCOLLAGE VAN DE 3-EILANDEN TOER MET DE BOOT
Plati en Pserimos tijdens een 3-eilanden cruise

Spendeer je graag tijd aan boord van een schip, laat je je graag meedobberen op de zee, geniet je van de zilte zeelucht, dan is deze excursie echt iets voor jou.  Deze uitstap neemt de hele dag in beslag en bezoekt 3 buureilandjes van Kos, al dan niet bewoond.
De meeste houten boten vertrekken uit de haven van Kos stad en bezoeken de 3 eilanden net naast Turkije, namelijk Pserimos, Plati en Kalymnos.   Niet gegarandeerd in dezelfde volgorde.
Het is super relaxt, je waardeert de zon eens te meer in combinatie met een frisse zeebries en onderweg geef je je ogen goed de kost.

Pserimos

Pserimos is een klein eilandje, met een mini-haventje en een prachtig mooi wit zandstrand met verschillende taverna’s, een klein kerkje en een leuk aanbod aan souvenirshops.  Dit strand is ook ideaal voor kinderen, want het wordt maar heel langzaamaan diep.

Meer informatie over Pserimos, vind je hier:
https://www.doyoureadme.eu/pserimos/

Plati

Plati, eerder een grote rots in de zee, is momenteel niet bewoond. De meeste boten leggen er zelfs niet aan, maar indien ze dit wel doen, kan je ook een bezoekje brengen aan het kerkje ter ere van Agios Nikolaos (Sint Nikolaas), in Griekenland de beschermheilige van de zeelui en dus heel belangrijk.
Door de witte rotsen en zeebodem, lijkt het water zwembadhelder en kan je tot ver voorbij je voeten, de bodem zien.

Kalymnos

Kalymnos, het eiland van de sponzenduikers, hoewel redelijk droog en dor rond de hoofdstad Pothia, heeft zeker zijn charmes.  Rond het eiland bevinden zich verscheidene viskwekerijen die er ook voor zorgen dat het eiland een trekpleister is voor dolfijnen.  Die worden tijdens deze excursie dan ook regelmatig gespot.  De hoofdstad Pothia biedt u een warm welkom, ook al omdat de stad omarmd wordt door het gebergte en de warmte geen kans krijgt om aan die omhelzing te ontsnappen.  Hier kan je een sponsenwinkeltje bezoeken en heb je de kans één of meerdere van die natuurmirakels aan te schaffen.  Zelf ben ik helemaal dol op de natuursponzen waar de duikers van vroeger hun leven voor in de waagschaal stelden om ze boven water te halen.

In de prijs van deze excursie zit meestal ook een lunch die meestal aan boord wordt verorberd.  Op het menu staan altijd: veel zwemmen en zonnen!
Sommige boten bieden ook afwijkende excursies aan die andere plaatsjes en/of andere eilanden bezoeken maar het concept blijft gelijk.
Het is aan te raden ‘s avonds na 18u de haven een bezoekje te brengen en je bij de boten zelf te informeren. Er zijn nog steeds enkele familiebedrijfjes bij die niet samenwerken met touroperators. Zij hebben meestal minder volk aan boord, wat de boottrip toch aangenamer maakt.

Het vulkaaneiland: Nisyros

COLLAGE VAN DE STEFANOS KRATER OP NISYROS
Nisyros, zicht op de Stefanos krater van het bergdorpje Nikia

Nisyros, hoewel een buureiland van Kos, net tegenover de haven van Kardamena, ademt weer een totaal andere sfeer uit.  Mijn woordkeuze is bewust want het eiland is een nog niet uitgedoofde vulkaan waar je ook de grootste krater kan bezoeken in het midden van het eiland.  Deze Stefanos krater wasemt zwaveldampen uit waarvan de geur niet direct aangenaam te noemen is maar daar buiten zijn ook de zichten adembenemend.
Dit eiland wasemt een vleugje Cycladen uit met de mooie witte huisjes en de blauw of groen geverfde vensterramen en deuren.

Kijk na of er ook een bezoekje aan één van de bergdorpjes: Nikia of Emborio mee in het aanbod zit.  Het uitzicht van op de rand van de krater betovert elke bezoeker.
Het klooster aan de rand van het stadje Mandraki voor Panagia Spiliani (of moeder Maria van de grot) is niet voor iedereen even toegankelijk. Maar doe je toch de moeite de trappen te trotseren, word je beloond met een prachtig zicht zowel binnen als buiten het klooster.

Lees je graag meer over Nisyros, bezoek dan:
https://www.doyoureadme.eu/nisyros-algemeen/
https://www.doyoureadme.eu/bijzonderheden-op-nisyros/

Kos eilandtoer

ASKLEPEION VAN KOS
Zicht op het Asklepieion van Kos van bovenaf

Zijnde een busexcursie, wordt er op de meest belangrijke plaatsen op Kos eiland gestopt. De hele busrit en ter plaatse geeft de gids informatie over Kos en Griekenland.
Eén van de historisch belangrijkste stopplaatsen is het Asklepieion ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Asklepieion ) . Verdere bekende haltes zijn: Zia, Pili, Kefalos, Antimachia.
Daar het met de bus moeilijk is op ontoegankelijke plekken te stoppen, blijven er nog genoeg plaatsjes over om te ontdekken op eigen houtje maar heb je wel een hele brok informatie om rustig te laten verteren.

Visexcursie

VISEXCURSIE IN DE BUURT VAN KEFALOS, KOS
Het strandje bij Kefalos en de boot van kapitein Yannis

De boot van kapitein Yannis vertrekt vanuit het kleine haventje van Kefalos.  De boot zet koers in de richting van het mini-eilandje Kastri waar de boot blijft ronddobberen en er tijd voldoende is om te vissen. Of om te zonnen voor de mensen die niet van vissen houden.  De vangst is meestal royaal en ambiance aan boord is steeds gegarandeerd.  Na het vissen, stevent de boot af op een kleine aanlegsteiger bij een onbevolkte baai, waar de bemanning de BBQ aansteekt en het eten bereidt.  Intussen krijg je de kans te zwemmen, zonnen, relaxen en te genieten van een prachtig stukje Kos.  Het middagmaal is super vers, smaakt geweldig en heeft nog de smaak van een authentiek brokje Griekenland.  Als Yannis in stemming is, wordt er na het eten ook nog Grieks gedanst!  Geneer je vooral niet mee de benen te strekken!

Auto huren

Na de eilandtoer met de bus zijn er op Kos nog steeds veel plaatsjes onontdekt gebleven waar de bus niet kan stoppen.
Zelf een auto huren is altijd een aanrader om het eiland verder op je eigen tempo te ontdekken. Je kan er immers niet verloren rijden. Trek je er met de wagen op uit, vergeet dan zeker geen bezoek te brengen aan:
https://www.doyoureadme.eu/top-van-niet-te-missen-op-kos/

Laat gerust jouw bedenkingen achter