PLAATSEN OP KALYMNOS

Kalymnos mag dan een bergachtige rots zijn, veel plaatsen zijn adembenemend mooi en zeker een bezoekje waard! Wees gewaarschuwd: je blijft terugkeren!

POTHIA

POTHIA VAN BOVENAF GEZIEN VAN BIJ AGIOS SAVVAS
Zicht op Pothia van bij Agios Savvas

Pothia is de levendige hoofdstad van het eiland en tevens ook één van de bekendste havens van Griekenland.
Het is immers de thuis van de laatste overblijvers van de Griekse sponzenduikers. Het is een tamelijk nieuwe hoofdstad, ze werd pas in 1850 gesticht en werd in 1890 tot hoofdstad uitgeroepen, toen de pirateninvallen stopten. Hier woont nu zowat twee derde van de Kalymnische bevolking. Bij het binnenvaren van de haven stellen de huizen zichzelf tentoon. Doordat het gebergte de haven lijkt te omarmen is deze ook zeer geschikt om aan te leggen bij felle wind. Dit zorgt er in de zomer wel voor dat de warmte gevangen blijft in de stad en de rotsen nog extra hitte toevoegen.
Tussen de bontgekleurde huizen kan je nog steeds prachtige voorbeelden vinden van de oude herenhuizen die behoorden tot de rijke sponzenhandelaars. Jammer genoeg werden veel van deze huizen verlaten bij de bevolkingsuittocht naar Australië en Florida. Veel van deze prachtstukken worden dan ook enkel nog gebruikt tijdens de zomervakanties als de uitgeweken Grieken terug op familiebezoek komen.

Havenboulevard van Kalymnos

De prachtige havenboulevard leent zich tot mooie wandelingen. Op deze weg aan de haven, vind je alvast het museum terug en het opvallende gele stadhuis, gebouwd in typisch Italiaanse bouwstijl.
Tijdens de Italiaanse bezetting hadden veel eilanden van de Dodecanesegroep te lijden onder een zware aardbeving waardoor veel officiële gebouwen heropgericht werden in de stijl van de bezetters.
Een echt typische bouwstijl is er niet te vinden, elke onderdrukker heeft zo zijn eigen stempel op het eiland gedrukt. Je vindt er ook nog resten van moskeeën terug, hier echter al lang buiten gebruik, in tegenstelling tot Kos.
Ook wordt de haven opgesmukt door de beeldhouwkunsten van een plaatselijke kunstenaar en zijn dochter.
Misschien kom je niet ver en laat je je uitnodigen door één van de talrijke restaurants of tavernes om daar van het havenleven te genieten. Of laat je binnenlokken om een blik te werpen op het “zachte goud” van Kalymnos.

POTHIA MET ZICHT OP CHRISOCHERIA
Pothia: zicht op Chrisocheria

Pothia is een stad die zowel in de zomer als in de winter bruist van het leven. Dit is erg bijzonder want de meeste eilanden lopen in de winter leeg. Op Kalymnos is het eerder andersom. Door gebrek aan werkgelegenheid op het eiland zelf en het feit dat het toerisme er minder ontwikkeld is dan op de buureilanden Kos en Rhodos, verdwijnen veel inwoners in de zomer om op die eilanden te gaan werken. Ze keren pas terug in de winter.
De meeste bezienswaardigheden zijn in en rond Pothia te vinden.

Kerken

Kalymnos is bespikkeld met kerken, kapelletjes, kloosters. Er werd me ooit gezegd dat het de meeste kerken per inwoner heeft van heel Griekenland.
De prachtige Agios Nikolaoskerk, de beschermheilige van de zeelui, kijkt uit over de zee en springt dadelijk in het oog bij de haven, vlakbij de havenpolitie.
Ook de basiliek voor Christus de Redder trekt de aandacht met de zilveren koepel die de zon lijkt aan te trekken en fel blinkt.

Pothia is zelfs een klein strandje rijk, waar het in de zomer aangenaam vertoeven is. Je kan er even ontsnappen aan de hitte en met je voeten in het zand genieten van een snack en een drankje.

CHORA

Chora was een vroegere hoofdplaats van het eiland, verder van de kust verwijderd en beter te beschermen tegen piratenaanvallen. Het dorp lijkt nu tegen Pothia aan te kleven. Hier bevindt zich de burcht van Chrisocheria (Maria met de gouden handen genoemd), gebouwd door de ridders van de Johannieterorde. Ze heeft haar naam te danken aan het feit dat men hier een grote goudschat zou gevonden hebben. Strategisch gelegen bewaakte deze burcht de stad en de bronnen eromheen. Ze is zichtbaar vanuit Pothia en trekt de aandacht. Net onder de burcht bemerk je nog 3 windmolens die in redelijke staat zijn aangezien ze nog in gebruik waren tot de tweede wereldoorlog.

Tegenover deze burcht, op de andere berghelling, bevindt zich een antieke verlaten vestiging. Deze was volledig omwald ter verdediging. Hier bevinden zich nog 7 kapelletjes die gerestaureerd werden en direct opvallen door de fel rode daken. Verder zie je deze oude stad nauwelijks liggen bij het voorbijrijden omdat ze volledig gebouwd werd met stenen uit het gebergte en de schutkleuren niet opvallen.

THERMA

Hier bevindt zich een warmwaterbron met geneeskrachtige werking, te vergelijken met de Therma op Kos.

VLICHADIA

VLICHADIA
Paradisio, een klein paradijs in Vlichadia

Vlichadia ligt aan het einde van de weg en is een charmant badplaatsje. Het is 2 stranden rijk, een kiezelstrand en een zandstrand. Voor ieder wat wils dus. Je kan hier ook kamers huren. Het trekt veel toeristenboten en jachten die hier aanleggen. Vlak aan het strand bevindt zich het zeemuseum dat je zeker niet mag overslaan. Het is ook ontzettend leuk voor kinderen. Er bevinden zich eveneens een aantal tavernes, waarvan ik Paradisio de leukste vindt. Het eten is super lekker en ik ben een grote fan van hun zelfgebakken brood. Het hoort bij mijn favoriete plaatsen op Kalymnos!

MYRTIES

HET STRAND VAN MYRTIES
Het strand van Myrties met zicht op Telendos

Myrties is een badplaats aan de andere kant van Kalymnos, met zicht op Telendos. Het heeft zijn naam te danken aan de vele mirte bomen in het plaatsje. Myrties trekt vooral veel volk dat naar Telendos wil oversteken. Hier bevindt zich immers de aanlegsteiger voor de taxidienst met de houten kaikis die om het half uur uitvaren in beide richtingen. Dit tegen een spotprijs. Deze bootjes zetten zowel lokalen als toeristen over naar het kleine eiland Telendos dat vroeger deel uitmaakte van Kalymnos.
Hier vind je ook een aantal hotels, restaurants en bars, sommigen met zicht op de zonsondergang achter Telendos. Babis Beach Bar werd door CNN mee uitverkozen als één van de uitverkoren plaatsen om te genieten van de beste zonsondergangzichten ter wereld. Ik kan dat alleen maar beamen.
https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-best-beach-bars/index.html

MASSOURI

Massouri ligt vlak naast Myrties en is de meest toeristische trekpleister van het eiland. Vlakbij liggen de meest gegeerde rotsformaties en hier boeken de meeste bergbeklimmers hun kamers. Het is een levendig plaatsje met tal van kwaliteitsrestaurants, sommigen met een formidabele zonsondergangbeleving met zicht op Telendos. Je vindt hier alles wat je als toerist nodig hebt: kleine supermarktjes, souvenirs, lekker eten en drinken, dansgelegenheid.

KASTELLI

Kastelli is een uitstekende rots waarop zich vroeger een versterkte burcht bevond. De overblijfselen van deze vesting kan je hier nog steeds terugvinden. Het plaatsje bevindt zich op de weg van Massouri naar Emborio, recht tegenover Telendos.

SKALIA

ZICHT OP KASTELLI, MASSOURI EN TELENDOS RECHTS
Zicht op Kastelli, Massouri en Telendos rechts

Skalia is een mooi strandje met een taverne vlak bij het water onderweg naar Emborio. Hier geniet je volop van de rust. Skalia is vooral gekend door de grot zich hier vlakbij bevindt.

ARGINONTA

In de elleboog van het eiland, voor je bij Emborio aankomt, zie je beneden aan de weg nog een klein, rustig strandje liggen, omarmd door het eiland. Ook hier bevindt zich een taverne.

EMBORIO

Aan het einde van de weg in de richting van Leros eiland, ligt Emborio. De naam zegt het zelf al, het was de vroege handelsplaats van het eiland. Nu blijft er niet veel meer over van dit bruisend gebeuren. Het heeft een aanlokkelijk strand met bomen en een weinig tavernes. Rust gegarandeerd. Ook hier bevinden zich tussen Kalymnos en Telendos tal van viskwekerijen.

PANORMOS

Panormos is een iets groener gebied op het eiland, waartoe Kantouni en Linaria behoren. Er is keuze aan hotels en verscheidene restaurants.

KANTOUNI

KLOOSTER VAN HET HEILIGE KRUIS TE KANTOUNI, KALYMNOS
Klooster voor het Heilige Kruis te Kantouni

Ook hier stopt de bus van het openbaar vervoer. Het is een heel gezellig plaatsje met een mooi strandje. Opvallend is het klooster voor het Heilige Kruis. Het imposante gebouw lijkt uit te rusten tegen de bergwand.
De tavernes kijken uit over het water.

LINARIA

Enkel door een grote rots gescheiden van Kantouni, ligt ook Linaria aan de Egeïsche Zee. Hier bevinden zich een aantal super visrestaurants vlakbij het water. Sommige bieden ook live muziek aan op bepaalde dagen in de week. Tijdens het eten hoor je het water bij je voeten klotsen tegen de rotsen en de zeevruchten lijken net uit het water te zijn geplukt.

VATHI

VATHI MET ZWEMGELEGENHEID IN DE HAVEN
Zwemgelegenheid in de haven van Vathi

Vathi is een gezellig havendorpje met uitnodigende tavernes vlak bij het water. Bij Vathi leggen veel toeristenboten aan om ook de sponzenwinkels te bezoeken. Het is heel charmant en uitnodigend. Er loopt ook een stroompje door het dorp, een paradijs voor vissen. Ga je hier verder landinwaarts, waan je je elders. Vathi lijkt een groene vallei op een dor eiland, een oase voor citrusbomen. Hier is water genoeg en de landbouw heeft hier nog een kans.
Een strandje is hier niet, maar je kan zo het water inspringen op het einde van de haven. Het lijkt wel een zwembad.

Bij het binnenvaren van Vathi, zie je aan de rechterkant, goed verstopt, de ingang van de grot Daskalio, waar vroeger de Griekse taal onderricht werd aan de jeugd tijdens de Italiaanse bezetting.

Voor meer informatie over Kalymnos, lees je best ook:
https://www.doyoureadme.eu/kalymnos-het-sponzeneiland/
https://www.doyoureadme.eu/bijzonderheden-op-kalymnos/
https://www.doyoureadme.eu/algemene-informatie-kalymnos/

Zie je graag nog meer van Kalymnos, bezoek dan zeker ook mijn foto galerij:
https://www.doyoureadme.eu/kalymnos-fotogalerij/

Laat gerust jouw bedenkingen achter