TELENDOS

Een stukje van Telendos met één van de prachtige strandjes
Een stukje van Telendos met één van de prachtige strandjes

ALGEMENE INFORMATIE OVER TELENDOS

Telendos is een mini-eilandje met ongeveer een 35-tal inwoners, zoals bijna op alle Griekse eilanden in de zomer iets meer dan in de winter. 
Het ligt op ongeveer 800 meter van Kalymnos en was vroeger ook een deel daarvan.  Door een gigantisch zware aanhoudende aardbeving is Telendos van Kalymnos afgescheurd.  Je zou bij het duiken nog stukken van de oude hoofdstad in het water tussen de 2 eilanden kunnen terugvinden.

Aangezien de zee-engte zo smal is tussen beide eilanden, wordt er jaarlijks een zwemwedstrijd georganiseerd waar alle leeftijden en nationaliteiten aan deelnemen. Die gaat door de zondag voor 15 augustus, een belangrijke feestdag in Griekenland.

Telendos is geliefd bij bergbeklimmers, wandelaars en iedereen die van zalig relaxen houdt.

Telendos: oase van rust

Restaurants aan de haven met zicht op de taxiboten en Myrties op Kalymnos
Restaurants aan de haven met zicht op de taxiboten en Myrties op Kalymnos

Telendos heeft geen wegen en dus ook geen gemotoriseerd verkeer.  Daardoor is het een oase van rust.
Aan het schattige haventje leggen de taxiboten aan en vertrekken hier ook om het half uur, in beide richtingen, om verbinding te maken met Kalymnos (Mirties). Aangezien er geen noemenswaardige supermarkt is, doet de plaatselijke bevolking de inkopen op Kalymnos.

Er bevindt zich een klein winkeltje, enkele souvenirshops en vooral een aantal uitstekende vistavernes.  Deze bevinden zich vlakbij de waterrand. Tijdens het eten kan je de vissen in het water bewonderen, evenals het zicht op Kalymnos en met veel geluk komen dolfijnen even groeten.

Bij de restaurants aan de haven vind je één van de lokale specialiteiten op je bord: octopusballetjes. Nee, niet letterlijk octopusballetjes maar keftedakia van octopusvlees. 🙂

Wil je op Telendos verblijven, dan kan je een kamer huren en er is momenteel ook een klein hotelletje aan het einde van het wandelpad. Hou er rekening mee dat je je koffers te voet naar daar moet brengen.

Overal verspreid op Telendos vind je oude ruïnes.
Overal verspreid op Telendos vind je oude ruïnes.

Het eilandje heeft ook een hogere piek (ongeveer 450 m) die geliefd is om de vergezichten bij bergbeklimmers.
Voor diegenen die liever met beide voeten op de grond blijven, lokken de mooie strandjes veel bezoekers. De strandjes aan de achterkant van het eiland, liggen bij de open zee waar het water dus veel wilder is.
Verspreid over het eilandje bespeur je ook overal ruïnes, sommigen zelfs van de byzantijnse periode.


AGIOS GEORGIOS OP TELENDOS

Agios Georgios op Telendos met de steile trap
Agios Georgios op Telendos met de steile trap

Het prachtige kerkje voor Agios Georgios ligt een beetje verborgen aan de achterkant van Telendos. Indien je niet oplet, wandel je er zo voorbij. De weg er naartoe is een steile afdaling en klim langs de daarvoor voorziene trappen. Het uitzicht bovenaan is adembenemend mooi en bij het kerkje, onderaan bij de zee, geniet je van de stilte, enkel doorbroken door het klotsen van de zee tegen de rotsen.


De legende van Telendos

De legende van de prinses van Telendos is ook algemeen gekend.  Op het eilandje leefde een wondermooie prinses die verliefd was op de prins die in de burcht van Kasteli op Kalymos woonde.  Toch was het een niet gewenste liefde want de prinses was beloofd aan iemand anders.  De prins die toch de prinses alle nachten wilde zien, zwom telkens naar de overkant bij het licht van de maan en de sterren.
Op een donkere stormachtige nacht echter, lieten de maan en sterren hem in de steek en in de inktzwarte nacht bereikte hij nooit de overkant.

Toen de prinses het nieuws vernam, wilde ze niet meer verder leven en ze stortte zich naar beneden van de bergpiek.  Sindsdien hebben de rotsen het gezicht van de prinses aangenomen opdat de prinses en haar liefde eeuwig zouden blijven leven.
Om dit profiel te bespeuren, bevind je je best op de juiste afstand op zee met een goede lichtinval.  Of je drinkt in één van de gezellige tavernes enkele ouzo’s om je verbeelding te laten spreken. 🙂

Zeggen foto’s voor jou ook meer dan woorden, bezoek dan ook mijn foto galerij: TELENDOS FOTOGALERIJ – Do you read me?!

Laat gerust jouw bedenkingen achter