TELENDOS

Een stukje Telendos met op de achtergrond Kalymnos en vooraan één van de mooie strandjes van Telendos
Een stukje van Telendos met één van de prachtige strandjes

Telendos is een mini-eilandje met ongeveer een 35-tal inwoners.  Het ligt op ongeveer 800 meter van Kalymnos en was vroeger ook een deel daarvan.  Door een gigantisch zware aanhoudende aardbeving is Telendos van Kalymnos afgescheurd.  Je zou bij het duiken nog stukken van de oude hoofdstad in het water tussen de 2 eilanden kunnen terugvinden.

Telendos: oase van rust

Restaurants aan de haven met zicht op de taxiboten en Myrties op Kalymnos
Restaurants aan de haven met zicht op de taxiboten en Myrties op Kalymnos

Telendos heeft geen wegen en dus ook geen gemotoriseerd verkeer.  Daardoor is het een oase van rust.
Aan het schattige haventje leggen de taxiboten aan en vertrekken hier ook om het half uur om verbinding te maken met Kalymnos (Mirties). Aangezien er geen noemenswaardige supermarkt is, doet de plaatselijke bevolking de inkopen op Kalymnos.

Er bevindt zich een klein winkeltje, enkele souvenirshops en vooral een aantal uitstekende vistavernes.  Deze bevinden zich vlakbij de waterrand. Tijdens het eten kan je de vissen in het water bewonderen, evenals het zicht op Kalymnos en met veel geluk komen ook dolfijnen even groeten. Hier vind je één van de locale specialiteiten op je bord: octopusballetjes. Nee, niet letterlijk octopusballetjes maar keftedakia van octopusvlees. 🙂

Je vindt er ook kamers te huur maar geen hotels.

Overal verspreid op Telendos vind je oude ruïnes.
Overal verspreid op Telendos vind je oude ruïnes.

Het eilandje heeft ook een hogere piek die geliefd is om de vergezichten bij bergbeklimmers.
Voor diegenen die liever met beide voeten op de grond blijven, lokken de mooie strandjes veel bezoekers.
Verspreid over het eilandje bespeur je ook overal ruïnes, sommigen zelfs van de byzantijnse periode.

De legende van Telendos

De legende van de prinses van Telendos is ook algemeen gekend.  Op het eilandje leefde een wondermooie prinses die verliefd was op de prins die in de burcht van Kasteli op Kalymos woonde.  Toch was het een niet gewenste liefde want de prinses was beloofd aan iemand anders.  De prins die toch de prinses alle nachten wilde zien, zwom telkens naar de overkant bij het licht van de maan en de sterren.
Op een donkere stormachtige nacht echter, lieten de maan en sterren hem in de steek en in de inktzwarte nacht bereikte hij nooit de overkant.

Toen de prinses het nieuws vernam, wilde ze niet meer verder leven en ze stortte zich naar beneden van de bergpiek.  Sindsdien hebben de rotsen het gezicht van de prinses aangenomen opdat de prinses en haar liefde eeuwig zouden blijven leven.
Om dit profiel te bespeuren, bevind je je best op de juiste afstand op zee met een goede lichtinval.  Of je drinkt in één van de gezellige tavernes enkele ouzo’s om je verbeelding te laten spreken. 🙂

Zeggen foto’s voor jou ook meer dan woorden, bezoek dan ook mijn foto gallerij:
https://www.doyoureadme.eu/photo-galleries/

Feel free to leave a reply