ALGEMENE INFORMATIE OVER KALYMNOS

Wat zijn de belangrijkste weetjes over Kalymnos? Algemene informatie over Kalymnos lees je hier: hoe ziet het eiland eruit, waar leven de inwoners van, wie is de beschermheilige? Er is veel te vertellen, daarom was één stuk over Kalymnos zeker niet voldoende.

Algemene weetjes over Kalymnos

Kalymnos is het vierde grootste eiland van de Dodecanese eilandengroep met een oppervlakte van ongeveer 111 km².  Het is zowat vierkant van vorm met een slurf richting Leros.  Het eiland meet een lengte van 21 km en een breedte van 13 km.  Het ligt op de vaarroute tussen Kos en Leros.  Het is een levendig eiland met een bevolking van ongeveer 14.000 inwoners, waardoor het qua populatie na Rhodos en Kos komt binnen deze eilandengroep.

Bij het binnenvaren van de haven van Pothia, wordt direct duidelijk dat Kalymnos een bergachtige rots is, met weinig begroeiing.  Bosbranden maakten hier korte metten mee.  Het gebrek aan water en de geiten deden de rest.  Het eiland heeft slechts 2 groene vlekken.  De ene is zichtbaar vanuit Pothia en bevindt zich in de buurt van één van de weinige bronnen die het eiland rijk is.  De andere groene vlakte ligt bij Vathi, waardoor het er uit ziet als een groen fjord, waar citrusvruchten (citroenen, appelsienen en mandarijnen) worden geteeld.

De vroegere hoofdstad was Chora, het kleine dorp dat zich net naast Pothia bevindt en waar ook de verlaten burcht staat te prijken.

De hoogste top van het eiland is Profitis Ilias met een hoogte van ongeveer 678 meter.

Inkomsten

GEITJES EN VISKWEKERIJEN OP KALYMNOS
Viskwekerijen en geitjes

De vroegere bronnen van inkomsten: sponzenduiken, visvangst en landbouw (citroenen en mandarijnen) moeten langzaam inboeten ten voordele van het toerisme.  Op Kalymnos zal je echter geen reuzehotels terugvinden, ook geen alles-inclusief toerisme, net zoals je ook geen gigantische witte zandstranden zal bespeuren op het eiland.   Daardoor heeft het eiland wel zijn authenticiteit bewaard en trekt het ook vooral vaste gasten die elk jaar terug komen om van de Griekse gastvrijheid te genieten.
De visvangst is nog wel een heel belangrijke bron van inkomsten, vooral zwaardvis en tonijn.  De meeste vis exporteert men naar het buitenland.  Door het belang van de visvangst, heeft Kalymnos ook nog een eigen scheepswerf die je onmiddellijk ziet liggen bij het binnenvaren van de haven.
Naast Kalymnos vind je ook veel viskwekerijen terug, die heel veel dolfijnen aantrekken.  Bij het voederen van de vissen in de netten, blijft er immers wel eens wat achter voor de vrolijke kapers op de kust.  Die dolfijnen trekken dan weer de vele toeristenboten aan die deze eilanden aanvaren vanaf Kos. (Lees ook: https://www.doyoureadme.eu/top-excursies-kos/)
Hier kweekt men vooral zeebrasem en dorade.

Patroonheilige van Kalymnos

AGIOS SAVVAS BOVEN POTHIA, KALYMNOS
Agios Savvas

De patroonheilige van het eiland is de heilige Savvas, wiens naamdag gevierd wordt op 5 april.  De kerk van deze heilige pronkt bovenaan de stad en lijkt hierop neer te kijken.  Deze kerk trekt een onophoudelijke bezoekersstroom. Aan Savvas worden dan ook veel wonderen toegeschreven.  Vooral het genezen van zieken is zijn specialiteit.  Savvas is dan ook één van de meest voorkomende en typische namen op Kalymnos.
De heilige spendeerde een groot deel van zijn leven op het eiland.  Toen hij na zijn dood enkele jaren na zijn begrafenis terug werd opgegraven, bleek dat zijn lichaam nauwelijks tekenen van ontbinding vertoonde.  Hij ligt nu opgebaard in de kerk die aan hem gewijd is.

Geschiedenis van Kalymnos

Ongeveer een week na het orthodoxe Pasen, wanneer het de gewoonte was dat de sponzenduikers uitvoeren voor een half jaar, wordt de geschiedenis herdacht.  Mensen tooien zich in duikuitrustingen, traditionele klederdracht en de typische dans van Kalymnos wordt ten berde gebracht.  Deze dans beeldt een duiker uit die gehandicapt is geworden door de caissonziekte.

Lees je graag meer over Kalymnos, bezoek dan ook volgende blogposts:
https://www.doyoureadme.eu/plaatsen-op-kalymnos/
https://www.doyoureadme.eu/kalymnos-het-sponzeneiland/
https://www.doyoureadme.eu/bijzonderheden-op-kalymnos/

Voor meer foto’s kan je snuisteren in de fotogalerij:
https://www.doyoureadme.eu/kalymnos-fotogalerij/

Laat gerust jouw bedenkingen achter