BIJZONDERHEDEN OP NISYROS

Bovenaanzicht van de Stefanos krater op Nisyros
Bovenaanzicht van de Stefanos krater op Nisyros

Nisyros, als vulkaan, is een heel bijzonder eiland en heeft heel wat te bieden. Wat moet je nog zeker weten over dit pareltje van de Dodekanese en welke souvenirs neem je mee naar huis? Lees verder over de bijzonderheden van Nisyros.

Ontstaan van Nisyros volgens de mythologie

Nisyros is ongeveer 150 000 jaren geleden ontstaan door een gigantische vulkaanuitbarsting.
De Griekse mythologie vertelt echter een ander verhaal.
In de oertijd werd de aarde bewoond door giganten, de zonen van de aardgodin Gaia. De goden op de berg Olympus echter wilden de macht van de giganten overnemen. Zo had Poseidon, de god van de zee, de taak gekregen jacht te maken op de gigant Polyvotes die op de vlucht was in de Egeïsche Zee. Poseidon vond hem na een wilde achtervolging bij het eiland Kos, in de baai bij Kefalos. De reus sloeg opnieuw op de vlucht en dit maakte Poseidon zo woedend dat hij met zijn drietand een stuk van Kos afbrak en dat op de vluchtende gigant smeet. Zo ontstond Nisyros. Als de vulkaan dan geluid maakte, vertelde men dat de reus Polyvotes, die eronder gevangen zat, trachtte te ontsnappen.
Poseidon is altijd de beschermgod van Nisyros gebleven en zijn afbeelding is te zien op de oude munten van het eiland in het museum.

Drinkbaar water

Nisyros heeft 9 bronnen, waarvan er maar één drinkbaar water biedt en dan nog nauwelijks. De andere bronnen geven allemaal zwavelhoudend water, wat je vanzelfsprekend niet kan drinken. Daarom zal je ook op de stranden van Nisyros geen douches terugvinden.
Vroeger vingen grote citernes die zich onder de huizen bevonden het regenwater op. De daken van de huizen werden zo gebouwd dat ze zo veel mogelijk water konden opvangen.
Momenteel zijn er goede bootverbindingen die Nisyros bevoorraden met drinkbaar water. Het kraantjeswater ontgint men uit zeewater en smaakt nog steeds erg zout. De Egeïsche zee is de zoutste zee ter wereld en in de omgeving van Nisyros zelfs nog zouter. Dat is ook de reden waarom je gemakkelijk blijft drijven bij het zwemmen.

Fauna en flora op Nisyros

Bloemenpracht op Nisyros
Bloemenpracht op Nisyros

Door de vruchtbare vulkaanaarde is Nisyros een heel rijk eiland aan plantensoorten. Ondanks het gebrek aan bronnen met drinkbaar water, groeien er op het eiland meer dan 450 verschillende plantensoorten.
Buiten de “normale” plantengroei vind je op Nisyros ook amandel- en pistachebomen. De Italianen plantten deze bomen tijdens hun bezetting van het eiland begin 20ste eeuw.
Verder is Nisyros ook een plantje rijk dat enkel daar groeit, namelijk een soort van campanula: campanula nisyria.

Een rijke plantengroei trekt ook de nodige dieren aan.
Vroeger had Nisyros ook een vogelsoort die enkel daar voorkwam, maar vogels verplaatsen zich al wat gemakkelijker dan planten en deze vogel is nu ook regelmatig op Kos te spotten. De Cyanos (= oud Grieks voor azuurblauw) is een veelkleurige soort van gaai, te herkennen aan het azuurblauw op de borst.
Ook bijeneters zijn regelmatig op het eiland te vinden, net als haviken.

Souvenirs

Zoals men op Kos kanelada maakt van kaneel, zo wordt op Nisyros Soumada gemaakt van amandelen. Het wordt op dezelfde manier gebruikt ook. Voeg één derde soumada toe aan twee derden water, eventueel met wat ijsblokjes en u hebt een lekker verfrissend drankje voor de zomer. Laat uw inspiratie werken en gebruik het ook als smaakmaker in bijvoorbeeld cocktails en gebak. Op Nisyros kan je soumada milkshake bestellen. Net zoals marsepein dat ook overwegend uit amandelen bestaat, heeft het ongeveer dezelfde smaak.

In de souvenirwinkels tref je ook zoete tomaatjes aan. Plantkundig gezien zijn tomaten fruit en geen groente. Ze werden dus ook gebruikt als dessert, zoet opgelegd, of als marmelade.
Verder bespeur je ook overal kappertjes die weelderig groeien op het eiland. De Grieken eten echter niet enkel de vruchtjes maar ook de bladeren van de plant, die opgelegd worden om beter te bewaren. Ze verrijken salades en zijn aan te raden bij een te hoge cholesterol.

Zoek je nog iets sterkers, neem dan een flesje koukouzina mee naar huis voor de koude winteravonden. Het is een beetje vergelijkbaar met tsipouro maar dan gemaakt van vijgen.

De typische gele kleur van de zwavel op Nisyros
De typische gele kleur van de zwavel op Nisyros

Vulkanische specialiteiten

Verder biedt de vulkaan ook nog enkele specialiteiten. Van de vulkanische aarde (bevat zwavel) wordt een masker aangeboden dat goed is voor de huid.
Voor liefhebbers van speciaal gesteente: je kan overal zwavelkristallen aankopen. Raap ze niet op van de vulkaanbodem, zwavel brandt een gat in je broekzak als je het niet deftig verpakt en daarbovenop is de vulkaan beschermd natuurgebied.
Ook obsidiaan vind je te koop op Nisyros, al wordt het afgegraven op Giali, het buureiland, dat zijn naam aan dit gesteente te danken heeft. Obsidiaan is een zwart glas dat ontstaan is door de hitte en druk tijdens de uitbarsting. Het kwam pas echt onder de aandacht als “drakenglas” door de serie “Game of Thrones”. Je kunt het ook vinden verwerkt in juwelen.

Wil je meer weten over Nisyros, lees dan ook:
https://www.doyoureadme.eu/nisyros-algemeen/
https://www.doyoureadme.eu/nisyros-de-slapende-vulkaan/

Bezoek ook even de foto gallerij:
https://www.doyoureadme.eu/photo-galleries/

2 Responses

Feel free to leave a reply