KARPATHOS

KARPATHOS ALGEMEEN

PAPIEREN TAFELKLEED MET MAP VAN KARPATHOS
Map van Karpathos

Karpathos is een ander prachtig langwerpig eiland van de Dodekanese eilandengroep.  Het bevindt zich tussen Kreta en Rhodos en is daarmee vast één van de meest zuidelijk gelegen eilanden van deze groep.  Ondanks dat het qua oppervlakte na Rhodos gerangschikt is, werd het nog niet aangetast door massatoerisme.  Gemakkelijk bereikbaar met de ferry vanop Rhodos, toch ook zeker een vakantie waard.  Karpathos bezocht ik aan het einde van het zomerseizoen, namelijk in oktober.  Omdat het eiland minder toeristisch is dan Kos of Rhodos, had ik daarbij nog erg veel geluk dat ik bij alle uitstappen nog net van de laatste busrit gebruik kon maken.  Net als van de laatste bootexcursie.

Aangezien ik nogal laat in het seizoen op Karpathos terecht kwam, besloot ik toch maar een hotel te boeken in het hoofdstadje Pigadia.  Diafani sprak me ook erg aan maar ik was bang dat er misschien bijna niets meer zou open blijken te zijn.
Gelukkig had ik goed gegokt want mijn hotel in Pigadia, lag vlakbij de haven en ook bij de openbare bushalte vanwaar de plaatselijke bussen de andere dorpjes en strandjes aanreden.
Wat direct opvalt aan Karpathos zijn de hoge toppen op het eiland en hoe groen het er uit ziet.
De hotelletjes zijn allemaal heel kleinschalig en all inclusive toerisme hoef je er volgens mij niet te gaan zoeken.
Pigadia zelf heeft een ruime keuze aan restaurants, sommige ook super goed, en winkeltjes. 
Het strand zelf bij de hoofdstad vind ik minder geslaagd, aangezien er in het water veel rotsen en stenen liggen.

EXCURSIES OP KARPATHOS

De meeste dagen trok ik er met de bus op uit.  De buschauffeur verwachtte je rond 9u aan de bushalte, dan werd het aantal gegadigden geteld en besloten of er al dan niet werd doorgereden.
Alle dagen had ik net geluk.  Zo ben ik met de minibus naar Amopi geweest, Kyra Panagia, Olympos en Diafani.   Ook daar waren al veel strandtavernes gesloten.   Gelukkig trof ik er ook overal nog 1 of 2 geopend aan.
Ook kon ik nog net de laatste bootexcursie meepikken naar Diafani met een busrit naar Olympos.  Dat was echt super, ook onderweg kon je de strandjes van het eiland van op een afstand beschouwen.
Vanuit Pigadia kom je ook overal terecht.  Graag had ik ook een auto gehuurd om het eiland zelf te verkennen maar het huuraanbod de laatste week van het seizoen was fel ingekrompen en er waren geen automaten meer beschikbaar.

PLAATSEN OP KARPATHOS

Aangezien ik geen huurauto meer kon vinden zo laat op het seizoen, heb ik slechts enkele plaatsen bezocht die ook bereikbaar waren met het openbaar vervoer.  Dus heb ik des te meer reden om Karpathos een volgende keer te bezoeken.

Diafani

Standbeeld aan het strand van Diafani

Diafani is een klein plaatsje vlak aan de kust met een prachtig strandje, een klein haventje en verschillende gezellige tavernes vlakbij de waterkant.
Het heeft alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie: zon, zee, strand en lekker eten.
Het haventje wordt ook aangevaren door ferry’s en in het hoogseizoen zijn er (bijna) dagelijks verbindingen per boot vanuit Pigadia.
Het standbeeld van de vrouw aan de haven die lijkt te wachten op en uit te kijken naar haar man of zoon die terugkoment van de visvangst, is waarschijnlijk het meest gefotografeerde beeld van het eiland.  

Olympos

OLYMPOS, TRADITIONEEL BERGDORP OP KARPATHOS
Olympos, traditioneel bergdorp gelegen op de bergrug

Dit hoog gelegen bergdorp vond ik zelf heel bijzonder.  Het ligt echt op de top van de bergrug en vangt langs alle kanten wind.  Het is een heel traditioneel dorp, waar de oudere generatie nog rondwandelt in traditionele klederdracht en waar tradities nog in ere worden gehouden.  Het dorp telde vroeger wel 75 werkende windmolens en dat is geen verrassing want de wind heeft veel vat op dit dorp.  De straatjes zijn erg smal waardoor in de er eigenlijk geen auto’s (kunnen) rijden.  Er bevindt zich bij het binnenkomen van het dorpje een parking.   Mij bracht het openbaar vervoer hier vanuit Pigadia met in de namiddag een verbinding naar Diafani.

Hier probeerde ik ook de plaatselijke specialiteit Makarounes die men met de hand maakten in het eerste restaurant rechts bij het binnenkomen van Olympos.  De keuken is open en alle bereidingen zijn zo life te bezichtigen.
Er zijn winkeltjes waar je de speciale traditionele laarzen kunt kopen en laten maken.  De zichten zijn adembenemend en de vele trappen dragen hier ook aan bij. 🙂
Er is nog een bakker met de traditionele houtoven, net zoals veel restaurants ook nog over een houtoven beschikken. Ook vond ik nog een smid, een volgens mij zo goed als uitgestorven beroep.

Amopi

DE GRILLIGE STRANDLIJN VAN AMOPI
Zicht op Amopi

Amopi ligt eigenlijk op wandelafstand van Pigadia (6km) maar de minibus van het openbaar vervoer bracht ons ook hier zonder problemen.  Het strand is prachtig!  Bij het uitstappen van de bus met je gezicht naar de zee, heb je rechts kiezelstrandjes en links een prachtig, zacht spierwit zandstrand.  Voor iedereen wat wils dus.  Hier werd nog veel bijgebouwd en het lijkt erop dat deze kleine badplaats echt in trek is.  Ik geef de toekomstige toeristen geen ongelijk.  Ook de taverne die ik nog open vond op dit gouden zandstrand serveerde heel lekker eten en het zicht erbij was onbetaalbaar.  Langs het strand loopt hier een prima bewandelbaar pad, waar ik dan ook dankbaar gebruik van maakte.  

Kyra Panagia

ZICHT OP HET STRAND VAN KYRA PANAGIA
Zicht op het strand van Kyra Panagia

Wellicht een van de bekendste stranden van Karpathos is Kyra Panagia.  De kerk die boven het strandje uit torent met de blinkend rode koepel geeft het een aantrekking voor fotografen!  Het strandje wordt omarmd door de bergen waardoor je lekker uit de wind ligt.  De weg stopt iets hoger waardoor de verkeersgeluiden je niet storen op het strand.  De ligbedden met parasols verrasten me negatief door de dure prijs die betaald moest worden.  Op Kos ben ik dan ook heel anders gewoon, waar heel veel stranden gewoon gratis ligbedden hebben zolang je er iets nuttigt.
Het eten bij de taverne (die voor de laatste dagen op het seizoen open was) sloeg ook tegen.  
Gelukkig maakten de uitzichten alles goed.  Ook de busrit was memorabel.  Prachtige vergezichten en kronkelende bergwegen maakten de busrit onvergetelijk.

BIJZONDERHEDEN OP KARPATHOS

Vliegveld

Karpathos heeft een klein vliegveld waarop gevlogen wordt vanuit o.a. Nederland, echter niet van op België.  Voornamelijk nationale vluchten bereiken het vliegveld.

Lokale specialiteiten

MAKAROUNES
Makarounes

Makarounes: een plaatselijke specialiteit met handgerolde pasta (net gigantische rijstkorrels), met gebruinde gesnipperde uien en gemalen kaas.  Dit moest ik toch even proeven en negeerde weloverwogen mijn glutenallergie…..

Fotogallerij

Voor meer foto’s van Karpathos, bezoek je ook:

KARPATHOS FOTOGALERIJ – Do you read me?!


Laat gerust jouw bedenkingen achter