PSERIMOS

Foto collage van Pserimos eiland
Pserimos

Pserimos is een piepklein pareltje van een eiland in de Dodecanese groep, omgeven door de Egeïsche Zee. Het heeft een oppervlakte van net geen 15 km² en telt in de zomer ongeveer 50 inwoners, in de winter een heel deel minder. Het bevindt zich naast Turkije en ligt op de vaarroute van Kos naar Kalymnos.

Aangezien het zo dicht bij de Europese grens ligt, bevindt zich op dit eiland ook een kleine legerbasis. Het eiland maakt zijn nationaliteit duidelijk door een grote geschilderde Griekse vlag op de rotspunt die naar Turkije wijst.

Het prachtige witte zandstrand van Pserimos
Het prachtige witte zandstrand van Pserimos

Het prachtige hagelwitte zandstrand, loopt heel langzaamaan naar beneden, wat het ideaal maakt voor gezinnen met kinderen. Het haventje wordt omarmd door heuvels, waardoor het een natuurlijke beschutting biedt tegen de wind.
De populatie geiten op het eiland is talrijker dan de mensen.

De paar huizen en toeristenkamers omringen allen de haven. Wegen zijn er niet echt en dus ook geen verkeer. Het zou van het eiland een oase van rust maken, ware het niet dat de haven veel volk lokt.
De hele zomer lang passeren dagelijks de excursieboten van Kos die de 3 buureilanden aanvaren, en vereren het eiland met een bezoekje van ongeveer een uur.
Dan wordt het eiland tijdelijk overspoeld door mensen die snel een duik wagen of vlug iets willen drinken of snacken.
Ook wordt Pserimos alle dagen verbonden met Kalymnos door lijnboten.

Souvenirwinkeltjes met mooie schelpencreaties op Pserimos
Souvenirwinkeltjes met prachtige schelpencreaties op Pserimos

De souvenirshops lokken de toeristen met mooie schelpencreaties en natuurlijke sponzen. Ook kruiden en honing zijn hier verkrijgbaar.
Het eiland heeft een minimarkt, een paar tavernes waar je met je voeten in het spierwitte zand kan genieten van de klotsende zee en enkele restaurantjes.
Wat er niet is, is een schooltje of een arts.

Het kerkje pronkt in het dorpje en trekt het meeste volk op 15 augustus met de panagiria, de feestdag voor moeder Maria. Dan zitten de tavernes vol, er zijn geen kamers meer vrij, overal staan BBQ’s volle bak overuren te draaien en de alcohol stroomt rijkelijk.

De mensen op Pserimos leven overwegend van toerisme en de visvangst.

2 Responses

Feel free to leave a reply