PSERIMOS

FOTOCOLLAGE PSERIMOS
Pserimos

ALGEMENE INFORMATIE OVER PSERIMOS

Pserimos is een piepklein pareltje van een eiland in de Dodecanese groep, omgeven door de Egeïsche Zee. Het heeft een oppervlakte van net geen 15 km² en telt in de zomer ongeveer 50 inwoners, in de winter een heel deel minder. Het bevindt zich naast Turkije en ligt op de vaarroute van Kos naar Kalymnos.

Aangezien het zo dicht bij de Europese grens ligt, bevindt zich op dit eiland ook een kleine legerbasis. Het eiland maakt zijn nationaliteit duidelijk door een grote geschilderde Griekse vlag op de rotspunt die naar Turkije wijst.

De populatie geiten op het eiland is talrijker dan de mensen. De paar inwoners op Pserimos leven overwegend van toerisme en de visvangst.

Het eiland biedt een minimarkt, een paar tavernes waar je met je voeten in het spierwitte zand kan genieten van de klotsende zee en enkele restaurantjes. Buiten wat lokale producten (zoals zelfgemaakte kaas) wordt alles per boot aangeleverd. Het eiland krijgt elektriciteit aangeleverd vanuit Kos.
Wat er niet is, is een schooltje of een arts.

Pserimos stranden

HET PRACHTIGE PARELWITTE STRAND VAN PSERIMOS
Het prachtige witte zandstrand van Pserimos

Het prachtige hagelwitte zandstrand vlakbij de haven loopt heel langzaamaan naar beneden, wat het ideaal maakt voor gezinnen met kinderen. Het haventje wordt omarmd door heuvels, waardoor het een natuurlijke beschutting biedt tegen de wind.

Het is dit zachte strand dat alle toeristen naar Pserimos lokt.

Overnacht je op Pserimos, dan bereik je te voet, na wat klimmen en dalen, nog andere, kleinere strandjes aan de andere kant van het eiland. Sommigen zijn slechts bereikbaar per boot.


PSERIMOS: OASE VAN RUST?

De paar huizen, tavernes en toeristenkamers omringen allen de haven. Wegen zijn er niet echt en dus ook geen echt verkeer. Dit zou van het eiland een oase van rust maken, ware het niet dat de haven, en dan vooral het onweerstaanbare zandstrand, veel volk lokt.
De hele zomer lang passeren dagelijks de excursieboten van Kos die de 3 buureilanden aanvaren, en vereren het eiland met een bezoekje van ongeveer een uur.
Dan wordt het eiland tijdelijk overspoeld door mensen die snel een duik wagen of vlug iets willen drinken of snacken. Eens deze toeristenboten verdwenen zijn, keert het eiland terug naar de “normale” staat van peis en vree.
Ook wordt Pserimos alle dagen verbonden met Kalymnos door lijnboten.

Het kerkje pronkt in het dorpje en trekt het meeste volk op 15 augustus met de panagiria, de feestdag voor moeder Maria. Die dagen zitten de tavernes vol, er zijn geen kamers meer vrij, overal staan BBQ’s volle bak overuren te draaien en de alcohol stroomt rijkelijk.

hoe bereik je pserimos?

Pserimos is enkel bereikbaar per boot. Je kan naar Kos of Kalymnos vliegen en vandaaruit vertrekken er dagelijks, in de zomer, boten naar Pserimos.

souvenirs van pserimos

SOUVENIRS GEMAAKT VAN SCHELPEN
Souvenirwinkeltjes met prachtige schelpencreaties op Pserimos

De souvenirshops lokken de toeristen met mooie schelpencreaties en natuurlijke sponzen. Verse kruiden en honing zijn hier eveneens verkrijgbaar.

Dit bericht heeft 2 reacties.

    1. Astrid

      Nu ik tijd heb, kan ik nog wat stukjes schrijven over “onbekendere” eilandjes. Foto’s heb ik alleszins te over! 😉 Tja, die like-knop moet ik nog zien te ontdekken vrees ik.

Laat gerust jouw bedenkingen achter