WEG MET DE AUTO?

De toenemende fileproblemen rond het Antwerpse irriteerden me mateloos.  Tel daarbij de grote kosten die een auto met zich meebrengt wanneer die teveel op stal staat.  Dus besloot ik van vervoersmiddel te veranderen en mijn auto weg te doen.  Zelf heb ik geluk dat ik vlakbij openbaar vervoer richting Antwerpen woon.
Een hele aanpassing zou je denken?  Eigenlijk valt dit nog goed mee.  Eerst en vooral deed ik veel onderzoek naar autodelen.
Rond Antwerpen bestaan verschillende aanbieders, dus vergeleek ik ze allemaal.

Autodelen

Autodelen leek me dus een voor mij ideale oplossing.  Je betaalt enkel voor de auto wanneer je hem gebruikt.
Er is heel wat op de markt en deze breidt zich ook steeds uit.  Dus waar moest ik op letten?
Doordat ik mijn enkel blijvend beschadigd heb tijdens een ongeval, is het voor mij moeilijk geworden handgeschakeld te rijden en verkies ik een automaat.  Ik dompelde me onder in het internet en ging op onderzoek.
De 2 verdelers die bij mij in de buurt aanbieden zijn Cambio en Poppy.
Cambio is alvast een gevestigde waarde en Poppy bestaat net iets langer dan een jaar intussen.

Cambio

Cambio biedt wel automaten aan, maar blijkbaar niet op de standplaatsen in mijn buurt.  Dit vormde voor mij al het eerste struikelblok.  Ook verwacht men dat de auto’s netjes terug geparkeerd worden op de vaste, daarvoor voorziene standplaats.  Je kan de auto’s dus niet zomaar eender waar kwijt.  Wil je dan eens grote boodschappen doen en dicht bij huis parkeren, lukt dit zeker niet.
Verder betaal je bij hen een soort van instapkost en achteraf betaal je nog wat je rijdt.  De prijs per kilometer is dan wel iets goedkoper.  
Je zou ook bepaalde auto’s kunnen reserveren om ze dan op een afgesproken parking terug te vinden, zoals een groter model met meerdere zitplaatsen.  Die blijken echter zo in trek te zijn, dat je ze meer niet dan wel ter beschikking hebt.
De tarieven bij Cambio zijn ook minder doorzichtig en afhankelijk van de instapkosten die je wilt betalen.  Ook kunnen deze tarieven fluctueren in samenhang met de benzineprijs.
Dit alles waren voor mij redenen om eerder voor Poppy te opteren.

Poppy

Poppy in het Antwerpse straatbeeld
Poppy in het straatbeeld

Het eerste grote voordeel voor mij is dat Poppy enkel automaten heeft.  Al een grote kopzorg minder!  Verder betaal je ENKEL wat je rijdt, dus geen instapkosten.  De prijs per minuut ligt dan wel net iets hoger.  Opgelet hier, want je betaalt per minuut.  Sta je dus in de file, loopt de rekening echt wel op.
Verder kan je Poppy eender waar parkeren binnen een bepaald gebied, wat ik super handig vind.  Via een app zoek je zo de dichtstbij geparkeerde wagen.  Vervolgens reserveer je deze voor 15 minuten zodat je de tijd hebt de auto te bereiken.

Geen gezoek naar sleutels, je opent de deur met de app.  Elke auto heeft een startknop en weg ben je.
Poppy maakt gebruik van elektrische auto’s en hybrides.  Mocht je toevallig toch moeten bijtanken, kan je hen het ticket doorsturen.  Dit is mij nog niet overkomen.
Een grote plus is dat je in dit gebied vrij kan parkeren zonder ticket te hoeven betalen.  Wil je naar Antwerpen, zet je de auto neer op eender welke (wettelijk in orde) plaats.  Ook voorziet Poppy plekken in een goed gelegen betaalparking, waar je door middel van een abonnementskaart zo weer uit kunt vertrekken.
Tijdens goed weer, kan je ook opteren voor de elektrische Poppy scooters en sinds kort ook steps.
Onlangs breidde het gebied zich ook uit naar het Brusselse.

Autoloos is milieubewust

De auto gebruik ik nu vanzelfsprekend veel minder dan vroeger.  Ik moet er ook eerlijk bij zeggen dat ik sommige verplaatsingen vermijd die buiten het Poppy-gebied vallen om de kosten te drukken.  Maar dit kan dan enkel maar voordelig zijn voor het milieu, nietwaar?
Alles vereist ook meer planning want je hebt altijd iets meer tijd nodig.
Mijn meest gebruikte alternatief is de elektrische fiets die ik besloot aan te kopen.  Die maakt mijn leven een heel stuk mobieler.

Feel free to leave a reply