HOE KIES JE EEN ELEKTRISCHE FIETS?

  • Berichtcategorie:België / Dagelijks leven
  • Leestijd:7 minuten gelezen
  • Laatste wijziging in bericht:31 maart 2023

Iedereen maakt een bepaalde keuze aan de hand van verschillende vereisten en specificaties.
Er bestaan vanzelfsprekend genoeg websites waar je elektrische fietsen kan vergelijken aan de hand van prijs, actieradius en dergelijke maar uiteindelijk is de knoop doorhakken nog niet zo simpel.  De keuze overweldigt.
Zelf bezocht ik verscheidene websites en duurde het toch nog wel een tijdje voor ik de beslissing nam.
Intussen ben ik in het bezit van een kleine elektrische plooifiets van AUTO 5 en wel om verschillende motivaties. Dus hoe kies je de voor jouw ideale elektrische fiets?

Heeft de fiets een uitneembare batterij?

Voor mij was het erg belangrijk of de batterij gemakkelijk uit de fiets verwijderd kon worden om op te laden.  Ik had ervaring met mijn elektrische scooter op Kos, waar ik soms echt sukkelde omdat er buiten geen stopcontacten beschikbaar waren en de bijgeleverde laadkabel te kort bleek.
Ook is het een ontzettend struikelblok als je zoals ik in een hoog gebouw woont, je fiets al dan niet beneden gestald is en je op de zoveelste verdieping woont.
Vandaar dat dit voor mij een vereiste bleef.
Nu is het zo dat bijna alle fietsen wel over een uitneembare batterij beschikken, maar de uitzonderingen blijven de regel bevestigen.

Wat is het hoofddoel van je aankoop?

Waarvoor ga je de fiets het meeste gebruiken?  Korte afstanden om boodschappen te doen?  Woon-/werkverkeer?
Lange verplaatsingen?  Dagelijks gebruik?  Vakanties?
Zelf was ik van plan de fiets vooral te gebruiken om boodschappen te doen aangezien ik nu autoloos door het leven ga en om de verplaatsingen naar een eventuele job gemakkelijker te maken.
Intussen maak ik ook gebruik van Poppy (autodelen). https://www.doyoureadme.eu/autodelen-cambio-of-poppy
Daarbij wenste ik dus ook een fiets die ik gemakkelijk in de auto kon leggen.
Daarom zocht ik vooral een klein model, een plooifiets, om beide mobiliteitsmiddelen gemakkelijk te combineren.  Deze fiets heeft ook een bagagedrager, wat je niet van allemaal kan zeggen.

Waar kan je de elektrische fiets kwijt?

Elektrische plooifiets
Elektrische plooifiets

Beneden in de garage van onze blok, heb ik een plaats in de fietsenstalling.  Daar staat mijn normale (lees: niet elektrische 🙂 ) damesfiets.  Er wordt jammer genoeg ook wel af en toe gestolen dus wilde ik mijn nieuwe fiets daar niet kwijt.
Hij staat meestal buiten op het balkon en past netjes in de lift, zelfs ongeplooid.
Een groter model fiets zou mij moeilijkheden bezorgen.

Beweging

Aanvankelijk was ik ook aan het overwegen een elektrische scooter te kopen in plaats van een fiets.  Er bestaan momenteel zulke geweldige elektrische plooiscooters.  Door mijn enkelbreuk echter kan ik minder goed wandelen en mijn vroegere hobby joggen, heb ik ook moeten opgeven.  Een elektrische plooiscooter leek me wel super handig maar daarbij heb je dan totaal geen beweging meer.  Dat is nog een reden waarom ik toch opteerde voor de fiets, vooral ook omdat je in de winter zonder beweging op zo’n scooter vastvriest.  🙂

Maximum snelheid van de elektrische fiets

De maximum snelheid is misschien een bedenking waard als je van plan bent grotere afstanden af te leggen, of als je ver weg moet gaan werken.  Mijn plooifiets haalt een maximum van ongeveer 22 km per uur, op de hoogste batterijstand en de zwaarste vitesse.
Dit voldoet zeker.  Een hogere snelheid vind ik met een fiets echt levensgevaarlijk.  Je lichaam is totaal onbeschermd en je beschikt niet over de attributen die een scooter wel heeft: pinkers, achteruitkijkspiegels, goede verlichting.
Telkens ik een fietser aan zowat 45km per uur voorbij zie vliegen (want je hoort ze niet aankomen), hou ik mijn hart al vast.
De batterij moet wel regelmatig opgeladen worden indien je de hoogste snelheid steeds toepast.

Dienst na verkoop

Dit was voor mij ook een must have!  Er zijn tal van fietsen te koop online, of in winkels die allerlei verkopen en waar je met de fiets na aankoop eigenlijk niet meer terecht kan.
Om die reden was een zaak in mijn buurt een noodzaak want als je fiets onderhoud nodig heeft, de remmen aan vervanging toe zijn, of je hebt een lekke band, word je toch graag verder geholpen?
Daardoor viel mijn oog op de fiets van AUTO 5.  Die zaak is op wandelafstand van mijn woonst en ze doen niet enkel onderhoud van auto’s, ze hebben ook fietsspecialisten.
Dat is me al een aantal keren goed van pas gekomen.

Batterijkeuze

Bij de aankoop van de meeste fietsen krijg je geen keuze qua batterij.  Bij AUTO 5 echter kon je zelf de keuze maken tussen 3 prijscategorieën.
Let hierbij echter op, de werkelijke actieradius ligt ver beneden van wat er aangeprezen wordt.
De aangegeven kilometers worden berekend in ideale omstandigheden: vlakke wegen, op de eco-stand, zonder wind, en dergelijke.
Een ideale wereld bestaat niet, België heeft veel bruggen, meestal ook goed wat wind dus hou er zeker rekening mee dat je niet zo ver geraakt als vermeld staat in de brochure.

Conclusie

Al bij al ben ik super tevreden van mijn elektrische plooifiets.  Prijs/kwaliteit kan ik zeker niet klagen.  Ik kocht de plooifiets zelfs aan de helft van de prijs omdat het einde reeks was.  De gekozen batterij overtrof de prijs van de fiets.  Eco-cheques werden ook aanvaard.  Ik bereik er gemakkelijk, zij het niet altijd droog, mijn job mee.
Bij Decathlon vond ik een mooie bijpassende fietstas in dezelfde kleur.

Laat gerust jouw bedenkingen achter