HOE MAAK JE GRIEKSE FRAPPE?

Koffie maken wordt hoe langer hoe vaker beschouwd als een kunst. De barista’s ontpoppen zich overal en lokken heel wat volk. Zo gaat het er ook aan toe in Griekenland. Koffie drinken is een sociale bezigheid en mensen zitten soms uren op een terrasje met een koffie. Al dan niet koud.
Frappe is één van die populaire Griekse uitvindingen. Eerst kon ik mijn hoofd niet zetten, hoe koude oploskoffie ook echt wel lekker kan zijn. Maar na mijn allereerste vakantie op Kreta behoorde ik al snel tot de fanclub.

Maar hoe begin je er nu zelf aan?
Eerst en vooral: zoveel koffiedrinkers, zoveel verschillende smaken. Er zijn zoetekauwen en zwartdrinkers, met een wolkje melk of een scheutje alcohol.
Experimenteren levert je de koffie op die jou het meeste bevalt.
Frappe maken is echt simpel en toch ook weer niet. Het vereist wat praktijkervaring om tot het voor jou ideale resultaat te komen.

Een heerlijk Griekse frappe
Een heerlijk Griekse frappe

Wat zijn de basisbenodigdheden voor frappe:

– een mixer of shaker
– een lang smal glas
– oploskoffie
– ijskoud water
– ijsblokjes
– een rietje
– indien gewenst suiker en/of melk

Hoe begin je eraan?

Je kan de oploskoffie maken met behulp van een klein handmixertje. Die zijn overal in Griekenland te koop voor een paar euro’s zelfs. Of je gebruikt een shaker. Zelf ben ik grote fan van het mini mixertje.
Zoek jezelf een schikkend glas, liefst vooral onderaan met geen al te brede bodem. Ik heb gemerkt dat als je een breed glas gebruikt, je veel minder schuim krijgt tijdens het mixen. Een longdrinkglas kan dienst doen.
Voeg een goede volle theelepel oploskoffie toe in het glas. De meeste oploskoffies zijn geschikt maar de Griekse Nescafé geeft het mooiste resultaat.
Voeg een scheut water toe en indien wenselijk ook al de suiker.
Zonder suiker wordt in het Grieks “sketo” genoemd, met een weinig suiker “metrio” en heel zoet “gliko”.

Mix de inhoud van het glas tot er een mooie schuimlaag ontstaat. (Of doe al deze ingrediënten in de shaker en schud tot je hetzelfde resultaat krijgt.)
Vul het glas verder op met ijsblokjes.
Mensen die graag melk in de koffie hebben, voegen ook nog een beetje of veel melk toe. In het Grieks “me gala”.
Vul de rest van het glas met ijskoud water en duw het rietje erin. Dit wordt tevens gebruikt om regelmatig in de koffie te roeren, zodat het ijs en water zich goed mengen met de oploskoffie.

Geniet VOLOP VAN JE FRAPPE!

Van de drank wordt genoten en je neemt er best je tijd voor. Frappe is niet gemaakt om ad fundum leeg te slurpen. Mijn Griekse vrienden staan altijd versteld van de snelheid waarmee toeristen hun frappe naar binnen spelen.
Voor de levensgenieters of diegenen die hun dieet graag aan hun laars lappen zijn er nog alternatieven.
Voeg een bolletje vanille ijs toe en geniet van extra crème en smeuïgheid.
Heb je het leven graag een beetje straffer, voeg dan een scheutje Metaxa (Griekse cognac) toe of wat Baileys voor de zoetekauwen.
Ben je niet bang, kan je vast en zeker ook zelf nog experimenteren. 🙂

Veel succes!

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Yvonne

  👍Alleen vind ik een volle theelepel zelf niet genoeg.

  1. Astrid

   Dag Yvonne,
   Ja iedereen is anders he 🙂 En smaken verschillen. Daarom heb ik het er ook bijgezet: vooral zelf experimenteren…. 😉

Laat gerust jouw bedenkingen achter