OPGELUCHT ADEMHALEN…

DE ASBAK DIE NOOIT OP EEN GRIEKSE TAFEL ONTBRAK
Een tafel zonder asbak is in Griekenland een uitzondering

Wanneer ik kan, luister ik naar mijn favoriete Griekse radio station City 93, geankerd op mijn “thuis”eiland Kos. Zo blijf ik op de hoogte van het nieuws, alsook van het reilen en zeilen van de plaats die mijn hart in haar ban houdt. Verder ben ik een echte struisvogel wat nieuws betreft: wat niet weet, niet deert.
Nu ging het deze week over het rookverbod binnen openbare ruimtes. Natuurlijk bestaat dat ook al langer in Griekenland maar het werd altijd met de beste wil van de wereld netjes genegeerd. Het spreekwoord “roken als een Turk” is evenzeer van toepassing op een groot percentage van de Grieken, misschien het logische gevolg na ongeveer 4 eeuwen Ottomaanse bezetting?…

Vrijheid of dood?

Eén van de redenen waarom ik zo dol ben op Griekenland en de bevolking is net hun drang naar vrijheid. Hun strijdleuze luidde dan ook niet zomaar ongegrond: Eleftheria i thanatos, wat zoveel betekent als: Vrijheid of dood. De 9 lijntjes op de Griekse vlag zouden staan voor de lettergrepen uit deze leuze.
Af en toe echter is net die vrijheid ook een bron van ergernis. Vrijheid zonder respect is als goede intenties. De weg naar de hel is ermee geplaveid. Ze parkeren hun auto om het even waar en liefst van al gewoon op een zebrapad (dat wordt toch enkel beschouwd als straatdecoratie) of in het midden van een fietspad.

Zo gaat het ook met roken. Het leven tijdens de zomers speelt zich grotendeels buiten af, en eerlijk,wie zou zich nu kunnen storen aan het buiten roken? Zit je gezellig op een terrasje te eten, gegarandeerd als niet-roker functioneer je als stankmagneet, hoe de wind ook staat. Je eten smaakt plots niet meer en waar komt dan toch eensklaps die kriebelhoest vandaan? De keren dat ik van tafeltje veranderd ben, kan ik al lang op één hand niet meer tellen.
Maar binnen vind ik het helemaal niet te harden. Wat dat betreft kan ik deze beslissing van de regering in België alleen maar toejuichen. De dag dat er binnen op café niet meer gerookt mocht worden, kwam voor mij geen moment te vroeg.
Nu bestaat datzelfde verbod ook in Griekenland en best ook al een aantal jaren. Maar geen leukere uitdaging dan de wet met de voeten te treden toch?

Winter versus zomer

Denk je ook even de situatie in, ‘s winters, wanneer alle toeristen verdwenen zijn, is Kos weer aan de Grieken. Op zich is het een tamelijk klein eiland met een winterbevolking van iets meer dan 30.000 inwoners. Het politiekorps is niet zo gigantisch groot. Er is dan ook geen nood aan. Criminaliteit bestaat bijna niet. Overal wordt ook wel oogluikend een oogje toe geknepen.
Schrijft men toch een ticket uit, kan je via via altijd wel een oplossing bekonkelfoezen. Iedereen heeft wel ergens verre familie die wel iets in de pap te brokken had. Je kan je als agent toch ook niet de wrok van je familie op je hals halen?
Zo gaat het ook al jaren met de rook-maar-buiten-wet. Nou, wie zou hun nu eenmaal toch verbieden binnen te roken?

De restaurant- of caféhouder al zeker niet!? Moest het gerucht zich verspreiden dat hij zijn personeel of klanten zou aangeven, zou zijn zaak al snel de deuren kunnen sluiten. Ze roken immers zelf ook bijna allemaal.
Politie wil zich ook absoluut niet moeien in de kwestie, want overal bespeur je wel ergens familie of bekenden.

Rookverbod of toch niet?

Als niet-roker hou je dan ook braafjes je mond toe, onder andere om geen ongewenste dampen op te snuiven. Je wil nou eenmaal niet het overgrote deel van de plaatselijke bevolking tegen je in het harnas halen.
Groot was mijn opluchting dan ook, toen ik het nieuws hoorde dat er strenger opgetreden zou worden. De staat heeft immers dringend geld nodig. Regelmatig controles door neutrale organen staan op het programma. Op die manier plannen ze ook de tegenwerkende eigenaar te beboeten als hij betrapt wordt op het toelaten van roken binnen.
Op het Facebook profiel van één van mijn rokende vrienden op Kos, verscheen alvast voor hem de ideale oplossing: “Waarom gaan de niet-rokers niet buiten staan?” Ook hij heeft kinderen…

Tja, een zucht ontsnapt me. Zal er ooit wel iets veranderen? Opgelucht ademhalen staat vooralsnog niet op het menu.

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Yvonne

  Ik zie toch heel veel mensen buiten roken nu , bij de etablissementen . Bijv bij de “cakebox “ kom zeg als je aan het koffie drinken bent met vrienden , kun je je dan niet even in houden?
  Overal staan / hangen nu hier op Rhodos bordjes v roken verboden . Krijgen fikse boete en na paar maal gaat de tent dicht . Velen zijn toch schijnbaar bang nu ..maar ik zal er nog verder op letten want ben nog niet zoveel “buiten” geweest .

  1. Astrid

   Ik ben ook benieuwd Yvonne… Ik zal er niet om treuren! Ieder doet wat hij wil natuurlijk, het probleem is dat je als niet-roker willens nillens toch altijd meerookt.

 2. Yvonne

  Zeer goed geschreven .
  Wat de nieuwe wet betreft over meer controles lijkt veel op die van Nederland van al jaren terug . Maar ook daar hebben veel eigenaars van bars en cafe’s “maling aan” de wet van niet roken , omdat zij bang zijn om klanten te verliezen . Ik ken cafe’s waar je voor een euro een asbak kunt “kopen “ zodat dat als er een bekeuring komt ze die kunnen betalen v dat opgespaarde geld .
  Hoe ik de Grieken ken , heb ik t idee dat zij ook nu weer deze wet aan hun laars zullen lappen , zoals een spreekwoord luidt Eleftheria i Thanatos …

  1. Astrid

   Dankjewel Yvonne. 🙂
   Tja ze hebben nu ook zo een kliklijn waar mensen anoniem kunnen bellen. Ik ben ook erg benieuwd. De staat heeft geld nodig en dit is een snelle manier natuurlijk.

Laat gerust jouw bedenkingen achter