
ALLES WAT JE AL WILDE WETEN OVER LIPSI
Lipsi, een piepklein eilandje in de Egeïsche Zee, een parel aan de kroon van de Dodekanese eilandengroep, waarvan wordt beweerd dat Odysseus vlakbij schipbreuk leed en er verleid werd door de nimf Calypso. Bij de meesten onder jullie waarschijnlijk onbekend maar hopelijk niet lang meer onbemind! Zelfs als je te rade gaat bij Google, vind je er nauwelijks informatie over terug.
Niet overspoeld door massatoerisme, liet Lipsi mijn hart wel sneller slaan. Het eilandje ligt te blinken in de Egeïsche zee en lonkt bezoekers die hun hart verloren hebben aan het authentieke Griekenland, zoals ik dus. 🙂
Met zijn net geen 700 inwoners en net geen 16 km² km oppervlakte kan je alvast niet verdwalen.
De plaats heeft wel een 35km lange kuststrook met daar aangerijgd een keuze aan niet uitgebate strandjes. Een haven heeft Lipsi natuurlijk wel, het stadje ligt te prijken bij de natuurlijke aanlegplaats, beschermd voor de wind.
Bereikbaarheid van Lipsi
Een luchthaven hoef je hier niet te zoeken. Bezoekers kunnen een vlucht boeken naar Kos of Rhodos en vandaar verder reizen per boot. Lipsi wordt tijdens de zomermaanden dagelijks aangevaren.
Zelf belandde ik begin juni op Lipsi en mijn indruk was dat er vooral mensen zonder kinderen op vakantie gaan. De meesten waren Italianen, Engelsen en Grieken zelf.
Kerkjes
Zelf dacht ik altijd dat Kalymnos het eiland was met de meeste kerkjes per inwoner…. ik heb mijn mening moeten bijschaven. Overal waar je rond je heen kijkt, prijkt een kerkje en de meesten echt in prima staat en goed verzorgd. Elke zichzelf respecterende familie heeft er blijkbaar wel één gebouwd. Je raakt de tel al snel kwijt.
Het eiland trekt dan ook veel religieus dagtoerisme, bijna dagelijks komend per boot van Patmos.
Hoe verplaats je je op Lipsi?
Door de omvang van het eiland, leent het zich uitstekend voor fervente wandelaars. Alles is bereikbaar binnen een dag. Het hoogste punt van het eiland is slechts 277m dus hoef je niet (veel) te klimmen.
Zelf ging ik op zoek naar een fiets om mijn enkel te ontlasten, wat eerder moeilijk bleek. Het aanbod was heel beperkt, werd bijna nergens aangeprijsd en voldeed niet aan wat ik zocht.
Er ging wel een busje heen en weer over het eiland, maar niemand kon vertellen of er al een busregeling bestond. De eigenaars van het spiksplinternieuwe minibusje vertelden me dat de burgemeester hier nog aan moest werken. De burgemeester in kwestie was elke avond te spotten, zowel lokals als toeristen groetend.
Zoals overal waren er wel scooters te huur of autootjes, maar de verplaatsingen zijn zo klein, dat je ook kan opteren voor 1 van de 2 taxi’s op het eiland die je na een telefoontje graag ter beschikking zijn.
Zelf ben ik al wandelend nooit ver geraakt. Telkens werd ik onderweg begroet, aangesproken en opgehouden met veel plezier. Vergeet zeker geen water mee te nemen want onderweg kom je geen winkels en nauwelijks schaduw tegen. Er is slechts 1 mini supermarkt in het stadje, een klein winkeltje in wat de bewoners “to chorio, het dorp” noemen. De eigenaar bood me wel onbespoten vruchten uit eigen tuin aan. Er is een wijnroute waar je ook de plaatselijke wijnen kan gaan proeven.
Stranden op Lipsi
Ondanks de kleine omvang van het eiland is er toch keuze . Echter wordt geen enkel strandje uitgebaat en ligbedden of parasols hoef je dus niet te verwachten. Het prachtige strandje vlakbij het stadje en op nog geen boogscheut van mijn hotel, heeft gelukkig wel een bomenrij die schaduw biedt. Later op de middag echter was koelte enkel te zoeken in het zeewater.
Siesta
De siesta wordt hier nog hoog geacht. Bijna alles is gesloten, zelfs de supermarkt en je vindt in het straatbeeld bijna enkel nog katten en octopi die hangen te drogen voor het diner. Rond een uur of 7 komt het stadje terug tot leven. Van overal zie je mensen naar het centrum toestromen om ergens het avondeten te nuttigen. Ik vroeg me telkens af waar al die mensen zich overdag verborgen hielden.
Elke avond rond hetzelfde tijdstip kwam er een man op een ezel boodschappen doen. Verkeer is er niet veel en zelfs dat werd niet toegelaten rond de haven vanaf 18 uur tot….. (nooit geweten hoe laat ze die verbodsborden weer weghaalden). Dit vond ik een super initiatief. Zo kon je rustig van je eten genieten, bij het water met zicht op de maan en de dobberende bootjes. Zalig!
Restaurants
Het centrum heeft een groot genoeg aanbod aan plaatsen waar je kan eten. Er zijn 2 ouzeris waar octopus dagelijks op het menu staat, vers gegrild op de BBQ.
Boven in “het dorp” is er een super restaurantje voor mensen die van een culinaire uitdaging houden. “Manoli’s tastes” biedt de traditionele keuken met een eigen toets, een welkome verrassing.
http://www.manolistastes.com
Zelf was ik ook dol op Yannis, beneden aan het haventje waar ook de wind het restaurant bezocht en voor de nodige afkoeling zorgde. Yannis heeft een typische Griekse keuken, super lekkere meze en heel eerlijke prijzen.
https://yiannisrestaurant.business.site
Excursies van op Lipsi
Vanop Lipsi kan je natuurlijk gerust een bezoekje brengen aan de omliggende eilanden. Daarvoor leent de excursie “de 5 eilanden cruise” met de boot Rena vanuit de haven zich prima!
Zelf had ik ontzettend veel geluk dat de boot uitvoer. Normaal wilde de kapitein Yannis (een broer van een kapitein die ik ken van op mijn excursies op Kos) enkel uitvaren met minimum 15 passagiers maar we zijn alsnog met minder vertrokken. Wat een luxe, het leek wel een privé-vaart. Veel ruimte op de boot en bij elke stopplaats genieten van de rust en schoonheid van de natuur.
Makronisi, Aspronisi, Tiganakia, Arki en Marathi
De excursie is super relaxt: 5 eilandjes worden aangevaren en overal heb je tijd om te zwemmen.
Eerst gingen we voor anker bij Makronisi, onbewoond maar omgeven door schepen die het eiland bezoeken allemaal om dezelfde reden. Kristalhelder water door de witte rotsen, waar je ook onderdoor kon zwemmen. Dit deed me heel erg denken aan de blauwe grotten van Zakynthos.

Dan gingen we op weg naar Aspronisi! Wat een pracht! Echt, van die plons heb ik zo genoten! Wat een natuurlijke schoonheid. Niet meer dan een grote rots in de zee maar onvergetelijk.
Bij Tiganakia werd weer voor anker gegaan. Daar heeft het water alle kleurschakeringen, van blauwgroen tot hel turkoois. Koele onderstromingen geven dit water een welkome verfrissing.
Onze vierde stopplaats, het haventje van Arki dat er heel uitnodigend uitzag met alle bontversierde tavernes waar ik ook super lekker gegeten heb. Ik bestelde er een salade met de plaatselijke kaas en de lekkere wijn gleed zacht naar binnen.
Op de terugweg lokte Marathi ons naar zijn aanlegsteiger. Een laatste duik van de dag op het uitnodigende strandje. Ook hier waren verschillende gelegenheden voor diegenen die nog niet verzadigd waren.
Echt een aanrader!
https://www.facebook.com/Rena5IslandCruise/
Kortom….
Zelf had ik Lipsi geboekt voor 5 nachten maar ben uiteindelijk nog een nacht langer gebleven. De rust en de prachtige zichten zijn geneeskrachtig. Het verblijf is iets duurder dan gemiddeld door het gebrek aan keuze maar het hotel dat ik op goed geluk had uitgezocht was fantastisch! Ik had zeker het mooiste panorama van het eiland en de eigenaars waren heel gastvrij. Hij stond me op te wachten bij aankomst en begeleidde me naar het hotel dat vlakbij de aanlegplaats ligt.
Voor herhaling vatbaar!
Je kan hier terecht voor meer foto’s van Lipsi: