GIALI

algemene informatie over giali

Dit mini-eilandje ligt op de vaarroute van Kos naar Nisyros en kan je alzo van dichtbij bewonderen bij het binnenvaren van Mandraki. Giali is ongeveer 4,5 km² groot wat te vergelijken is met de oppervlakte van het staatje Monaco. Het is een eerder langwerpig eiland, dat uit twee stukken (wit en zwart) lijkt te bestaan, maar in het midden wel degelijk verbonden is. Het langste stuk van Giali is slechts 6 km lang.

ZICHT OP GIALI BIJ HET LANGSVAREN
Zicht op Giali bij het langsvaren

Dadelijk valt op dat Giali afgegraven wordt en stilaan verdwijnt, omwille van de grondstoffen. Vroeger werd Nisyros ook ontgonnen maar het is gelukkig uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Giali moet er aan geloven. De beide eilanden zijn rijk aan vulkanisch gesteente dat voor verschillende doeleinden kan dienen. De witte kant van het eiland bevat voornamelijk puimsteen en de zwarte kant obsidiaan.

Giali heeft niet echt inwoners want er is niks te beleven. De enige mensen die op het eiland verblijven en overnachten zijn de werknemers van de firma die de grondstoffen ontgint.

WAAR KOMT DE NAAM GIALI VANDAAN?

De naam van dit eiland komt van het Griekse woord Γυαλί wat glas betekent. Dit door de grote hoeveelheid vulkanisch glas, obsidiaan dat op het eilandje te vinden is.

Verschillend vulkanisch gesteente op Giali

Obsidiaan

Zoals gezegd, heeft Giali zijn naam te danken aan het Griekse woord voor glas. Dit omwille van de obsidiaan, een zwart natuurglas, dat ontstond door de hoge temperaturen en druk bij de uitbarsting van de vulkaan.
Obsidiaan is een materiaal dat gemakkelijk te slijpen is. Daarom gebruikte men het vroeger om wapens (messen, boogpunten) en chirurgische instrumenten van te maken toen er nog geen industrie bestond. De laatste jaren raakte obsidiaan vooral bekend door de serie “Game of Thrones” als drakenglas. Momenteel wordt het verwerkt in juwelen als halfedelsteen en in decoratie van schoorstenen. Het kan namelijk prima tegen de hitte. De lichtere gespikkelde deeltjes in het zwarte glas kenmerken de obsidiaan van Nisyros en Giali.

Puimsteen

De witte kant van het eiland heeft zijn kleur te danken aan puimsteen van super kwaliteit. Giali bezit de grootste voorraad van heel Griekenland. De hoge porositeit is kenmerkend voor dit gesteente. Door de grote hoeveelheden kleine holtes is het zeer licht. Het wordt ingezet als bouwmateriaal, als ingrediënt voor sommige betonsoorten. Dit gesteente wordt geëxporteerd over de hele wereld omdat het prima kan dienen als isolatiemateriaal door de in de poriën opgesloten lucht. Puimsteen is ook gekend als schoonheidsmiddel om eelt en harde huid te verwijderen. Deze steen geeft ook jeans de afgewassen, verbleekte kleur.

PUIMSTEEN OP GIALI

Antraciet

Ander bruikbaar gesteente is antraciet, een soort van steenkool. Bij verdere druk op antraciet zou grafiet en diamant kunnen ontstaan. Toen steenkool nog gebruikt werd als energiebron, was ook antraciet heel populair. Dit omdat het minder stof verspreidde dan de goedkope, zwarte variant en door de stabiele brandeigenschappen.

Perliet

Ook perliet, een andere soort van vulkanisch glas, vindt men op het eiland terug. Perliet voegt men onder andere toe in tandpasta om je tanden wit te polijsten. Dit vulkanisch glas dient ook als hittebestendig isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld smelterijen.
Ook in compostaarde om lucht en water vast te houden. Vandaar ook in combinatie met de puimsteen, bezit Nisyros zo een grote variëteit aan planten ondanks het gebrek aan regen, en is het de enige groene vulkaan in Europa. De combinatie van perliet en puimsteen in de bodem, functioneert als een spons, die het water vasthoudt zodra het regent en het later aan de vegetatie weer afgeeft in tijden van droogte.

Staaltjes van deze steensoorten kan je te koop terugvinden op Nisyros. Juwelen met obsidiaan kan je vanzelfsprekend ook vinden en aankopen.

hoe giali bezoeken?

Aangezien Giali rijk is aan witte puimsteen, kan je je voorstellen dat het water rond Giali een prachtige, heldere turkooiskleur belooft. Het strand van Giali wordt dan ook aangevaren door enkele excursieboten vanop Kos (Kardamena) die je de ultieme zwemervaring beloven.

Vond je deze blog post interessant, verspreid hem dan door te delen op sociale media:

Laat gerust jouw bedenkingen achter